Джон Харді: Шеф, все пропало? Про останні події на фондовому ринку США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джон Харді: Шеф, все пропало? Про останні події на фондовому ринку США

Фондовий ринок
1559
Поговоримо про того слона, який проник в посудну лавку глобальних ринків, а саме про обвал фондового ринку – перш за все, в США вчора ввечері і вночі.
Основною рушійною силою на цьому етапі є класична проблема «від’ємної опуклості», яка виникає в тих випадках, коли на ринках занадто довго спостерігається затишшя, а потім починається зростання волатильності. Передбачуваний ризик раптово зростає в п’ять разів, а потім в десять – і виникає від’ємна опуклість.
Потім з’являються маржеві вимоги і брак ліквідності – у міру того, як ці суб’єкти намагаються витіснити один одного з ринку.
За цих обставин безпосередньою рушійною силою або подією, що ініціює, найчастіше стає «тестування навантаження» ринкових припущень з приводу Федерального резерву (повільне і стабільне підвищення) і з приводу кореляції (при розпродажу акцій облігації певною мірою компенсують цей обвал значним підвищенням курсу). П’ятнична доповідь про ринок праці в США змінила інформаційну картину, повідомивши про потужний сплеск заробітків і прибутковості, який одночасно призвів і до продажу акцій.
Що цікаво – це призвело до дуже обмеженого «зараження» в інших класах активів, особливо – в іноземній валюті.
Курс JPY зріс, але співвідношення USD/JPY ще не досягло нової рекордно низької позначки, а валюти країн, що розвиваються, просто зміцнилися на трохи нижчому рівні – все в порядку речей.
Це дає деяку надію на те, що нинішня ситуація є просто крахом ринкових суб’єктів з найбільшою часткою позикових коштів у просторі волатильності і деяким нагромадженням алгоритмів в умовах серйозного утиску ліквідності. Але сьогодні ми проходимо контрольне випробування, оскільки продажі повинні зупинитися – якщо ми не хочемо, щоб нинішній епізод із «хвилі-монстра» перетворився на справжнє цунамі.
Втім, я в будь-якому випадку переконаний в тому, що нинішні події вже змінили ситуацію і вивели з умов низької волатильності – навіть незважаючи на можливе повне відновлення в міру коригування моделей з урахуванням всіх факторів.
Наразі стоять два питання. По-перше, найбільш загальне: все вже скінчилося? І по-друге, питання для торговців валютою: який ризик того, що «зараження» перекинеться і на валютний ринок? На перше з цих питань я вже спробував відповісти вище – деякі обнадійливі ознаки вказують на те, що все вже закінчилося, але поспішних припущень, звісно, робити не варто.
Основні барометри ризику: На мою думку, вирішальним показником для відповіді на питання, чи переростуть нинішні події в щось гірше, є ковзне середнє значення індексу S&P 500 за 200 днів. Відкат почався на рівні приблизно в 2530. Це критична межа.
На валютному ринку: Низький курс в парі USD/JPY, що становить 107,50 або за фактом 107,32 виглядає як фактор ймовірного поширення «зараження» на валютний ринок і на макро-рівень в цілому.
Захист/хеджування:
Якщо – і це дуже важливе «якщо» – сьогоднішній продаж активів продовжиться, валютному ринку навряд чи вдасться уникнути подібного ефекту, оскільки валютні позиції обов’язково піддадуться впливу нинішнього скорочення боргового навантаження на портфелі в цілому.
У подібному випадку «головним підозрюваним» є зростання курсу JPY, а опціони з істотним збитком по парі USD/JPY цілком можуть призвести до значного хеджування ризиків.
Крім того, в якості захисного механізму можуть бути використані пут-опціони по парі EUR/JPY, за умови значних довгих позицій для європейської валюти.
Збиткові дво- і п’ятирічні ф’ючерси американського казначейства також слід розглядати як ще один епізод волатильності, який цілком може призвести до глибшого і ширшого скорочення боргового навантаження.
При цьому величезний ринок короткострокових зобов’язань, консенсусна торгівля і несподіване встановлення цін, що виходять за рамки підвищення ставок Федерального резерву, – все це також може запустити масштабне закриття позицій в умовах зміни прогнозів.
Джон Харді, головний валютний стратег Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас