Українці відчули погіршення економічної спроможності (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці відчули погіршення економічної спроможності (дослідження)

Особисті фінанси
1631
Значення Індексу поточної економічної спроможності станом на кінець 2017 року склало 89,5. Незважаючи на те, що це істотно вище показника кінця 2016 року, однак помітно поступається значенням індексу протягом липня-жовтня.
Про це свідчать дані дослідження Центру Разумкова за підсумками 2017 року.
Хоча середня номінальна заробітна плата зросла на 17% у грудні-2017 порівняно з листопадом, переважно внаслідок традиційних річних виплат бонусів, премій тощо, однак прискорення девальвації (з приблизно 26,8 грн/$ в кінці жовтня до 28,0 грн/$1 в кінці грудня), а з тим і інфляції, погіршило показники купівельної спроможності домогосподарств.
“Разом з тим, незмінність соціальних стандартів (прожиткового мінімуму, мінімальної пенсії тощо) при прискоренні інфляції вказує на подальше погіршення становища малозабезпечених верств населення”, – зазначають експерти Центру Разумкова.
Як наслідок, хоча механізм субсидій продовжує діяти, однак ситуація з оплатою житлово-комунальних послуг погіршилася – покриття оплатою нарахованих сум в останні місяці року знизилося до 70-80% в порівнянні з 100-120% у другому-третьому кварталах.
Експерти відзначають: українці фактично залишаються поза доступом до додаткових заощаджених ресурсів. Хоча обсяги депозитів населення протягом року дещо зросли (на 8%), обсяг кредитів, наданих домашнім господарствам у банківській системі, зріс лише на 1%.
У грудні відбулося несподіване погіршення показників зайнятості. Так, навантаження зареєстрованих безробітних на 10 вільних робочих місць (вакантних посад) зросло з 40-50 осіб у другому-третьому кварталах до 70 в кінці року. При тому, що кількість населення продовжує скорочуватися, в т. ч. внаслідок відтоку робочої сили.
“На жаль, слід очікувати подальшого зниження значення Індексу протягом перших двох місяців 2018 року, оскільки традиційно величина номінальних заробітних плат істотно знижується порівняно з кінцем попереднього року, зростають заборгованості з виплати заробітної плати, а оплата за житлово-комунальні послуги істотно погіршується”, – резюмують у Центрі Разумкова.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас