Більшість членів КМП вважають малоймовірним ослаблення монетарної політики НБУ до кінця 2018 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість членів КМП вважають малоймовірним ослаблення монетарної політики НБУ до кінця 2018 р.

Валюта
289
Більшість членів комітету монетарної політики (КМП) Національного банку України (НБУ) вважають низькою ймовірність ослаблення монетарної політики НБУ при існуючих інфляційних ризиках.
Відповідну думку членів КМП наведено в протоколі січневого засідання, оприлюдненому на веб-сайті НБУ.
Більшість членів КМП схиляється до подальшого посилення монетарної політики при відсутності істотних ознак ослаблення інфляційного тиску. Більше того, вони вважають, що в разі дострокового припинення програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і подальшого ослаблення фіскальної політики уряду, Нацбанк має рішучіше посилювати монетарну політику.
Під час обговорення рішення про облікову ставку, більшість членів – шість із семи присутніх – висловили думку про необхідність підвищення облікової ставки на 150 базисних пунктів (б.п.) до 16%.
Аргументуючи свою позицію, члени КМП акцентували увагу на нових проінфляційних факторах, які реалізувалися після оприлюднення попередніх макроекономічних прогнозів – в жовтні 2017 року, і які були враховані в оновлених прогнозах.
Серед таких факторів: подальша затримка з отриманням чергового траншу за програмою співпраці з МВФ, що негативно впливає на інфляційні очікування і посилює тиск на курс нацвалюти; істотне підвищення соціальних стандартів, зокрема пенсій і мінімальних зарплат; зростання інфляційних очікувань, яке ускладнює зниження інфляції в подальшому.
У числі зовнішніх чинників, члени КМП відзначили: підвищення цін на нафту, що, як очікується, відіб’ється зростанням цін на бензин в Україні і, в подальшому, зростанням цін на інші товари; стрімке посилення курсу євро і валют країн Центрально-Східної Європи відносно долара США, що може спричинити подорожчання імпортних товарів.
Крім того, члени КМП побоюються подорожчання товарів з високим ступенем обробки, враховуючи підвищення цін на сирі продукти в попередньому періоді.
За їхніми даними, незважаючи на зниження цін на продовольство на світових ринках, така динаміка поки не позначилася на внутрішніх цінах, що, частково, може бути пов’язано з процесами вирівнювання внутрішніх цін з цінами в країнах – торговельних партнерах України.
Крім цього, члени КМП підкреслили посилення ймовірності реалізації додаткових ризиків, які ще не враховані у новому базовому прогнозному сценарії по інфляції. Зокрема, мова йшла про ризик подальшої затримки співпраці з МВФ, а також про ризик підвищення соціальних виплат більш високими темпами, ніж загальне зростання продуктивності праці в економіці в 2018 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас