Латвійський ПриватБанк допоміг Курченку "відмити" гроші Януковича, – ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвійський ПриватБанк допоміг Курченку "відмити" гроші Януковича, – ЗМІ

Фондовий ринок
680
Протягом 2011-2013 років ПриватБанк (Латвія) проводив операції між низкою підставних компаній на користь бізнесмена Сергія Курченка і оточення колишнього Президента України Віктора Януковича.
Про це повідомляє інтернет-видання “Апостроф”, посилаючись на розслідування катарського телеканалу Al Jazeera, що оприлюднив 10 січня засекречене рішення Краматорського суду, згідно з яким до державного бюджету було конфісковано 1,5 млрд доларів.
Телеканал Al Jazeera виклав в загальний доступ документи за 2011, 2012 і 2013 роки, що стосуються офшорної компанії Quickpace Limited, через яку Сергій Курченко здійснював свої угоди.
У розслідуванні фігурують виписки за рахунками Quickpace Limited. Судом встановлено, що дана компанія була складовою частиною до схем з виведення і легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.
Нагадаємо, Курченко свого часу називали “гаманцем” Януковича. Вкрадені з українського бюджету кошти “Сім’я” виводила в офшори. Протягом 2011-2013 років через рахунки компанії в латвійському ПриватБанку пройшло кілька сотень мільйонів доларів. Кошти переказувалися і надходили під виглядом видачі та погашення позик – це класична схема з відмивання грошей. Таким чином, вкрадені гроші маскуються під отримані легальним шляхом – через позику.
Ключовим елементом цієї схеми є банк, через який проходять операції і на який покладається обов’язок перевірки легальності коштів перед відкриттям клієнту рахунку і проведенням його платежів.
Для обслуговування таких операцій, як правило, обирають не респектабельні банки як, наприклад, Bank of America, а дрібні банки, з якими можна домовитися про поблажливу перевірку “чистоти” грошей. Таку послугу, судячи з наведених документів, в даному випадку надав ПриватБанк (Латвія).
Власниками латвійського ПриватБанку на момент проведення ним угод з кіпрськими офшорами Курченка були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Безпосередньо їм належало по 9%, ще 50% – через український ПриватБанк. Молодшим партнером Коломойського і Боголюбова по ПриватБанку (Латвія) є український бізнесмен Ігор Мазепа, який володів 8,5% банку через компанію Concorde Bermuda Ltd., що входила в групу Concorde.
ПриватБанк (Латвія) виконував усі платіжні доручення компанії Курченка Quickpace Limited – видати позику від компанії з Белізу на 10 млн доларів, погасити відсотки за кредитом перед кіпрською компанією на 289 тис. доларів. Судячи з усіх оформлених угод, у банку не виникало питань щодо їх законності.
І хоча сам банк знаходиться в Ризі (Латвія), а виписки для Quickpace Limited, як і прийнято на острові Кіпр, зареєстровані за британським правом і сформовані англійською мовою, в призначенні платежу можна зустріти фрази українською – наприклад, “POVERNENNJA DOKHODIV VID INVESTICII ZGIDNO DOGOVORU”. Можливо, проводив цей платіж один з 500 співробітників “банку в банку” – як назвали цей підрозділ детективи Kroll, що займаються розслідуванням махінацій ПриватБанку.
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас