У Нацбанку відповіли на претензії Гройсмана щодо облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку відповіли на претензії Гройсмана щодо облікової ставки

Кредит&Депозит
1694
Підвищення облікової ставки Національним банком (НБУ) не є на сьогоднішній день ключовою перешкодою для кредитування бізнесу.
Про це заявили в НБУ у зв’язку з заявою прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про необхідність знижувати облікову ставку.
“Підвищення облікової ставки не є на сьогоднішній день ключовою перешкодою для кредитування. По-перше, ставки за кредитами істотно знизилися і зараз фактично перебувають на найнижчому рівні з докризового 2014 року. По-друге, повільне відновлення кредитування реального сектора насамперед відображає високі ризики інституційного середовища, зокрема низький рівень захисту прав кредиторів. Також більш активне відновлення банківського кредитування неможливе без вирішення проблеми “токсичних” активів”, – йдеться в коментарі.
В НБУ підкреслюють, що для вирішення проблем з кредитуванням Верховна Рада має прийняти низку законопроектів щодо створення та ведення кредитного реєстру Нацбанку, особливостей управління державними банками, відновлення кредитування, а також підвищення ефективності процедур банкрутства.
“Крім того, ринок чекає внесення до Ради і прийняття законопроекту про діяльність з управління заборгованістю, розробленого ЄБРР. Цей законопроект дозволить полегшити прихід приватного капіталу на ринок проблемних активів і допоможе відновленню активного кредитування в Україні”, – зазначають в НБУ.
Регулятор додав, що в середньостроковій перспективі зниження інфляції в результаті жорсткої монетарної політики сприятиме сталому поліпшенню інфляційних очікувань. Це, в свою чергу, створить основу для стійкого зниження ставок банків за кредитами.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас