Міняємо телефони і сімки: 4G працюватиме не у всіх і з перебоями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міняємо телефони і сімки: 4G працюватиме не у всіх і з перебоями

Світ
11929
Українські мобільні оператори щосили готують своїх клієнтів до запуску 4G в країні. Але незважаючи на те, що про нову технологію відомо вже давно, самі абоненти, а точніше, їхні телефони, ще далеко не готові до зв’язку нового покоління. До того ж, клієнтам стільникових операторів поки і зовсім не рекомендують користуватися 4G – перший час мережа буде працювати з перебоями і садити гаджети українців.
Запустять точково
За найоптимістичнішими прогнозами операторів, мережа запрацює вже в кінці лютого – на початку квітня. Але як кажуть експерти телеком ринку, зараз це більше «рекламні» заяви, оскільки повноцінно 4G зможе функціонувати лише після проведення аукціону з продажу ліцензій в діапазоні 1800 МГц, який призначений на 26 лютого цього року.
Хоча технічно оператори вже готові до впровадження нової технології, фрагменти мереж, що використовують 2600 МГц діапазон, якими сьогодні отоварили операторів, з’являться не раніше літа.
«Перші 4G фрагменти мереж будуть введені до ладу орієнтовно в квітні-травні, якщо не буде проблем з тендером на частоти 1800 МГц. Фрагменти мереж, що використовують 2600 МГц діапазон з’являться до середини літа», – зауважив у розмові з UBR.ua телеком експерт Роман Химич.
За умовами конкурсу на початку лютого НКРЗІ офіційно оголосить переможців (Київстар, Lifecell і Vodafone), протягом місяця оператори повинні сплатити ліцензії, потім в термін до півроку запустити 4G хоча б в одному регіоні. На розгортання мережі у всіх обласних центрах регулятор відвів операторам мобільного зв’язку аж 4,5 роки. Буде добре, якщо в 2018-му 4G з’явиться в 3-4 містах.
Але справа навіть не стільки в термінах повноцінного запуску мережі (всі оператори будуть намагатися зробити це якомога швидше), скільки в смугах частот, що дісталися операторам. Хтось вважав за краще отримати більш «чистий» діапазон, який не конфліктує з іншими користувачами, в тому числі, військовими. Інші зробили упор на величині покриття.
Наприклад, Vodafone в процесі торгів отримав суцільну смугу в 10 МГц, якої буде достатньо для забезпечення ємності і безперешкодного будівництва мереж у всіх обласних центрах, включаючи Запоріжжя і Житомир, за якими є обмеження в інших лотах.
Смуги, які дісталися Київстар і lifecell, дадуть можливість надавати послуги на максимальній швидкості. Втім, покриттям оператори теж обіцяють своїх клієнтів не образити.
Швидкість дадуть пізніше
Тарифи на зв’язок нового покоління навряд чи відразу різко піднімуться, кажуть експерти. Та й витрачати абоненти не стануть більше, навіть незважаючи на те, що інтернет стане спритнішим і споживання трафіку зросте. До того ж, на проектні швидкості оператори вийдуть через рік після запуску.
«Чи повториться історія з 3G – споживання трафіку зросло в рази, а принципово більше люди витрачати не стали. Те ж саме буде і зараз: інтернет стане швидшим поки тільки у великих містах, але він тут і так хороший. Жити стане краще не користувачам, а операторам, тому що зросте ємність мережі. Штука ще в тому, що немає таких додатків для смартфонів, яким реально потрібні швидкості 4G. Фільм можна дивитися вже і на 3G», – підкреслив у бесіді з UBR.ua співзасновник техноблогу Gagadget Сергій Мітяєв.
Що зажадають від абонентів
Самим же абонентам, щоб безперешкодно користуватися мережею нового покоління, швидше за все, доведеться замінити свої сімки. Особливо якщо чіп старше 5 років. Щоб спробувати принади інтернету 4-го покоління, багатьом українцям потрібно буде витратитися і на свіжі смартфони. За приблизними оцінками незалежних експертів, таких трубок в Україні в цілому не більше 20% від загального числа.
У операторів великої трійки дані більш оптимістичні. Хоча і вони підтверджують, що поміняти телефони і сімки, щоб мати можливість користуватися 4G, доведеться більшості клієнтів.
Як розповіли нам в Vodafone, вони почали видавати сім-карти нового типу ще в кінці 2016 року. Тобто, якщо клієнт змінював свою карту протягом останнього року або купував новий стартовий пакет, він вже користується USIM.
«Більше третини всіх абонентів вже користуються такими картами. Клієнти, які використовують карту більше року, можуть звернутися в найближчий центр обслуговування Vodafone і безкоштовно замінити карту на нову. Телефонів з підтримкою 4G в нашій мережі понад 20%», – зазначила прес-секретар Vodafone Вікторія Павловська.
Безкоштовно обіцяють замінити сімку і в Київстарі, відзначаючи при цьому, що ніяких додаткових договорів укладати абонентам не доведеться.
«Щоб користуватися зв’язком 4G, у абонента повинен бути телефон, який підтримує технологію LTE і USIM карта. Зараз в мережі Київстар більше 40% смартфонів і гаджетів підтримують LTE», – розповіла UBR.ua провідний фахівець зі зв’язків з громадськістю компанії «Київстар» Ірина Леличенко.
За словами експертів, зараз будь-який смартфон від 3 тис. грн. вже підтримує LTE. Виняток можуть скласти хіба що деякі «китайці». Хоча, наприклад, той же популярний нині Redmi 4A нову технологію підтримує, незважаючи на те, що йому вже півтора роки.
Однак експерти не радять користуватися 4G в перший час, оскільки покриття буде фрагментарним, смартфон буде часто втрачати сигнал, витрачаючи сили на його пошук.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас