Mazda випустить ДВЗ настільки ж екологічний, як електродвигун — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Mazda випустить ДВЗ настільки ж екологічний, як електродвигун

Технології&Авто
1478
Інженери компанії обіцяють випустити двигун Skyactiv-3, ефективність якого буде досягати 56%, а викиди зменшаться на чверть. Щоправда, яким чином компанія збирається досягти рекордного ККД, і як скоро двигун з’явиться на ринку, поки що не відомо.
Mazda вже почала роботу над новим поколінням ефективних двигунів внутрішнього згоряння Skyactiv-X. Компанія вважає, що зможе зробити їх такими ж чистими, як електромотори. Звісно, якщо враховувати весь цикл виробництва електричних автомобілів, включаючи викиди СО2 при генерації електроенергії. Автовиробник сподівається збільшити ефективність Skyactiv-3 до 56%, що близько до максимального теоретичного ККД газотурбінного двигуна. Якщо вдасться досягти цього результату, викиди СО2 скоротяться відразу на чверть.
Нагадаємо, двигун Skyactiv-X поєднує паливну ефективність з низьким рівнем забруднення. Він стискає бензино-повітряну суміш набагато потужніше, ніж звичайний двигун, а потім запалює її за допомогою технології іскрового запалювання (SCCI). Це дозволяє спалювати більше газів і направляти в колеса на 30% більше потужності при тій же витраті палива.
Поки ККД у 56% здається науковою фантастикою, а інженери Mazda не говорять, яким чином вони збираються досягти такої ефективності. А в країнах на кшталт Франції, де 90% електроенергії виробляється без викидів СО2, автомобілі з ДВЗ все одно будуть набагато менш «чистими», ніж електрокари.
Більше того: якщо Skyactiv-X з’явиться на ринку лише в 2019 році, Skyactiv-3 не варто чекати раніше середини 2020-х. До цього терміну популярність відновлюваних джерел енергії зросте багаторазово, ціни на електрику стануть нижчими, а модельний ряд електричних автомобілів — ширшими і доступнішими. Однак двигуни з ДВЗ все одно не зникнуть у найближчі кілька десятиліть. І потрібно віддати належне компанії Mazda, яка хоча б намагається вдосконалити їх і зробити менш шкідливими.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас