ФРС прийняла рішення щодо облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС прийняла рішення щодо облікової ставки

Кредит&Депозит
914
Федеральна резервна система (ФРС) США за підсумками засідання 30-31 січня прийняла рішення зберегти процентну ставку по федеральних кредитних коштах (federal funds rate) в діапазоні 1,25-1,50% річних, йдеться в комюніке Федерального комітету з відкритих ринків (FOMC).
Рішення FOMC збіглося з очікуваннями переважної більшості економістів та учасників ринку.
При цьому Федрезерв вказав на те, що інфляція в США підніметься в цьому році до цільового рівня приблизно в 2%.
“Інформація, отримана після грудневого засідання FOMC, вказує на зміцнення ринку праці і зростання економічної активності впевненими (solid) темпами”, – йдеться в комюніке. На попередньому засіданні ФРС давала таку ж оцінку ситуації в економіці.
“Зростання в сфері зайнятості, споживчих витрат і інвестицій в основний капітал було впевненим, а рівень безробіття залишався низьким. У річному вираженні як загальний показник інфляції, так і інфляція без урахування цін на продукти харчування і пальне продовжували залишатися нижче 2%”, – йдеться в документі. Цей абзац змінився в порівнянні з грудневим текстом.
“Ринкові показники інфляційної компенсації підвищилися в останні місяці, але залишаються низькими, – вважають керівники Федрезерву. – Показники довгострокових інфляційних очікувань, засновані на опитуваннях, в цілому незначно змінилися”.
“Обов’язком FOMC є сприяння максимальному працевлаштуванню населення та ціновій стабільності. Комітет очікує, що при подальшому поступовому коригуванні характеру грошово-кредитної політики економічна активність буде збільшуватися помірними темпами, а показники ринку праці залишаться сильними”, – йдеться в заяві.
“Очікується, що інфляція в річному вираженні буде зростати цього року і стабілізується біля цільового рівня FOMC в 2% в середньостроковій перспективі, – йдеться в документі. – Короткострокові ризики для економічного прогнозу виглядають приблизно збалансованими, однак FOMC уважно відстежує показники інфляції”.
“З урахуванням минулих і очікуваних умов на ринку праці та інфляції, комітет прийняв рішення про збереження цільового діапазону процентної ставки по федеральних кредитних коштах в діапазоні 1,25-1,50%. Курс грошово-кредитної політики залишається стимулюючим, підтримуючи сильну кон’юнктуру ринку праці і стійке повернення до 2-процентної інфляції”, – повідомив Федрезерв.
“При визначенні термінів і розмірів майбутніх коригувань цільового діапазону процентної ставки по федеральних кредитних коштах комітет буде оцінювати як вже реалізовані, так і очікувані економічні умови в порівнянні з цільовими показниками: максимальною зайнятістю та інфляцією на рівні 2%. Ця оцінка буде враховувати широкий спектр інформації, включаючи показники умов на ринку праці, індикатори інфляційного тиску та інфляційних очікувань, а також дані про зміну фінансових і міжнародних умов”, – вказано в документі.
“Комітет буде уважно відстежувати фактичну і очікувану зміну інфляції відносно цільового рівня. ФРС очікує, що характер змін економічної кон’юнктури дасть підстави для подальшого поступового збільшення процентної ставки. Протягом якогось часу процентна ставка, ймовірно, залишиться нижче рівня, який буде переважати в довгостроковій перспективі. Однак фактична траєкторія зміни процентної ставки залежатиме від економічного прогнозу, заснованого на даних, що надходять”, – роз’яснює ФРС.
Рішення про збереження параметрів грошово-кредитної політики було прийнято одноголосно всіма членами FOMC.

Довідка Finance.ua:

  • Наступне засідання комітету, яке пройде 20-21 березня, стане першим для Джерома Пауелла на посаді глави Федрезерву.
  • Згідно з очікуваннями більшості учасників ринку, на березневому засіданні ЦБ може підвищити процентні ставки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас