Ставка розміщення депосертифікатів НБУ зросла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставка розміщення депосертифікатів НБУ зросла

Кредит&Депозит
464
Ставка розміщення тримісячних депозитних сертифікатів Нацбанку на першому після підвищення облікової ставки з 14,5% до 16% тендері зросла з 14,5% до 16,5%.
Як вказано в повідомленні на сайті НБУ, при заявленому обсязі пропозиції в 300 млн грн на тендер було подано 14 заявок на 730 млн грн, з яких Нацбанк задовольнив 8 на 300 млн грн.
Регулятор нагадує, що тиждень тому сумарний попит на депосертифікати з погашенням через 70 днів становив 1,005 млрд грн, а з 14 заявок були задоволені тільки дві на 300 млн грн. На тому тендері середньозважена ставка відхилених заявок склала 14,83% річних, однак уже через тиждень вона зросла до 17,1% річних.
Нацбанк також повідомив, що призначений на середу черговий кількісний тендер з підтримання ліквідності банків не відбувся.
Як повідомлялося, НБУ у вересні минулого року вирішив відновити розміщення 3-місячних сертифікатів у зв’язку з тим, що Міністерство фінансів не здійснює розміщення тримісячних ОВДП, а терміни угод на міжбанківському кредитному ринку не перевищують двох тижнів, що ускладнило процес ціноутворення для інших інструментів, зокрема валютних форвардів. Розміщення тримісячних депозитних сертифікатів і вторинна торгівля ними, за задумом центробанку, повинні виправити таку ситуацію, сприяти формуванню кривої прибутковості, підвищити ефективність трансмісійного механізму монетарної політики.
Погашення однієї серії депозитних сертифікатів, випущених протягом чотирьох тижнів, відбуватиметься одночасно, в один день. Якщо на першому тендері їх термін обігу 91 день, то на наступному через тиждень – 91 “мінус” сім днів, ще через тиждень – 91 “мінус” 14 днів, в останній тиждень – 91 “мінус” 21 день.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас