Софія Кикіш: Як несплата аліментів торкнеться роботодавців? Про останні новели законодавства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Софія Кикіш: Як несплата аліментів торкнеться роботодавців? Про останні новели законодавства

Фондовий ринок
1031
Чи не кожна організація, яка наймає працівників, стикається з необхідністю примусового виконання судових рішень щодо сплати аліментів.
Зазвичай все обмежувалось тим, що кожного місяця роботодавець вираховував певну суму з заробітної плати працівника і перераховував її на рахунок виконавчої служби для подальшої оплати аліментів на користь дитини.
В поодиноких випадках працівнику могли заборонити виїзд за кордон, що в свою чергу призводило до обмеження його функціоналу.
На цьому перелік реальних ризиків для роботодавців завершувався.
Більше того, роботодавець піддавався таким ризикам лише, якщо працівник офіційно працевлаштований. Тому підприємство не завжди було зацікавлене в питанні ухилення від сплати аліментів власним співробітником.
З метою уникнення несприятливих наслідків для роботодавців, керівникам підприємств необхідно орієнтуватися у законодавчих змінах, що стосуються порядку примусового виконання рішень про стягнення заборгованості зі сплати аліментів.
Так, 06 лютого 2018 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» № 2234-VIII від 07.12.2017 року, яким встановлюються більш жорсткі заходи впливу до недобросовісного платника аліментів, а також розширюються повноваження виконавців при примусовому виконанні рішень щодо їх стягнення.
Що нового?
Так, Законом № 2234-VIII впроваджено суспільно-корисні роботи як адміністративне стягнення, що застосовується до боржників по сплаті аліментів.
Зазначений вид відповідальності полягає в тому, що за судовим рішенням боржник залучається до суспільних робіт на строк від 120 до 200 годин.
Чим саме займатиметься такий боржник, визначатиме орган місцевого самоврядування. При цьому праця носитиме оплатний характер, а весь заробіток одразу перераховуватиметься в виконавчу службу як погашення заборгованості по сплаті аліментів.
Враховуючи, що даний вид стягнення призначатиметься у вільний від роботи чи навчання час, обережними потрібно бути роботодавцям, які практикують неофіційне працевлаштування, адже суспільні роботи для працівника-боржника можуть призначатися і в фактично робочий час підприємства.
Окрім суспільно-корисних робіт, введено і нові види тимчасових обмежень, які можуть застосовуватися виконавцем без звернення до суду.
До таких обмежень належать:
  • обмеження боржника у праві керування транспортними засобами;
  • обмеження боржника у праві користування зброєю;
  • тимчасове обмеження боржника у праві полювання.
У випадку, якщо працівник неофіційно працевлаштований, при цьому займається роботою, пов’язаною з керуванням автомобілем, користуванням зброєю чи полюванням, то застосування обмежень перешкоджатиме виконанню ним своїх посадових обов’язків та негативно впливатиме на кінцевий прибуток підприємства.
При цьому обмеження у праві керування транспортним засобом не застосовуватиметься у разі, якщо встановлення такого обмеження позбавляє боржника основного законного джерела засобів для існування, наприклад, до офіційно працевлаштованих таксистів чи водіїв.
Чи бути міжнародним відрядженням?
Окрім зазначених ризиків, жорсткіші заходи очікуються і для роботодавців, працівники яких часто подорожують за межі України, наприклад, у відрядження.
Якщо раніше право заборонити боржнику по сплаті аліментів виїзд за кордон належало виключно суду за вмотивованим та обґрунтованим клопотанням виконавця, то з впровадженням нововведень, саме виконавець зобов’язаний за наявності факту прострочення протягом встановленого строку прийняти рішення про такі обмеження.
Зазначені зміни призведуть до негативних наслідків як і для роботодавця, так і для працівника, адже останній не зможе перетнути кордон України, а підприємство має усі шанси втратити цінний міжнародний контракт чи провалити переговори з іноземними партнерами.
Заходи впливу вживатимуться не до всіх
Застосування нових методів впливу на недобросовісних платників аліментів, і, як наслідок, їхніх роботодавців, має певні обмеження.
Зокрема, для притягнення особи до суспільно-корисних робіт та обмеження прав (в тому числі виїзду за кордон) необхідною умовою є розмір заборгованості, який повинен перевищувати суму аліментних платежів за 6 місяців.
Окрім зазначених нововведень, що матимуть прямий вплив на роботодавців, законодавець також прийняв декілька змін, що стосуватимуться безпосередньо боржника.
Так, у разі ухилення від сплати заборгованості більш, ніж на 6 місяців, для виїзду дитини за кордон не буде потрібна нотаріально посвідчена згода боржника, а заявників при отриманні судового наказу щодо стягнення аліментів звільнено від сплати судового збору.
Отже, запровадження нових заходів впливу теоретично покликано сприяти зростанню добросовісності платників аліментів, разом з тим може призвести до значних незручностей для підприємства, на якому працює такий боржник. З метою мінімізації ризиків роботодавцю, для якого працівник є цінним кадром, необхідно здійснювати контроль за своєчасністю оплати аліментів та не допускати виникнення заборгованості.
Софія Кикіш, юрист Правової групи «Побережнюк і партнери»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас