Вадим Іосуб: Монетизація субсидій 2018. Кому? Коли? Скільки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: Монетизація субсидій 2018. Кому? Коли? Скільки?

Особисті фінанси
1116
Восени минулого року одержувачам житлово-комунальних субсидій, які економили енергоресурси, вперше виплатили за цю економію «живі» гроші.
За даними Кабміну, з 7,4 млн сімей, які отримували субсидії в минулому році, близько 1,5 млн перерахували на їхні банківські картки гроші за зекономлений газ і електроенергію.
Виплати становили понад 700 грн. на одну сім’ю.
Однак після того, як в листопаді минулого року був ухвалений новий закон про житлово-комунальні послуги, з’явилися чутки про те, що тепер виплати грошей населенню припиняться.
Новий закон нібито передбачає з 2018 року монетизацію субсидій компаніям – постачальникам житлово-комунальних послуг, а про кінцевих споживачів мова не йде.
Насправді, виплати населенню зекономлених коштів за житлово-комунальні послуги будуть продовжуватися. У постанові Кабміну це прописано як постійний процес.
За підсумками нинішнього опалювального періоду буде проведена процедура перерахунку призначених субсидій з урахуванням того, хто і що заощадив. І громадянам, які мають економію – до еквівалента вартості 100 кубів газу і 150 кВт електроенергії – компенсація буде виплачена «живими» грошима.
На сьогоднішній день фінансування субсидій йде за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. А виплачують гроші органи, які призначають субсидію, тобто управління соціального захисту населення.
За словами генерального директора Департаменту сім’ї та соціальної підтримки Міністерства соціальної політики України Віталія Музиченка, «зимова» субсидія призначається до 30 квітня включно.
У травні підприємства – надавачі послуг повинні протягом місяця провести розрахунки і визначити, хто скільки заощадив.
Влітку цю інформацію вони передають в управління соцзахисту, які будуть проводити виплати у вересні-жовтні.
Громадяни, які подавали заяви в минулому році і надавали свої банківські реквізити, не повинні подавати документи наново. Вони зможуть отримати виплати автоматично.
А ті, хто раніше не отримував субсидії або ще не писав заяву, не надавав банківські реквізити, повинні звернутися в управління соцзахисту і написати заяву. Це потрібно зробити до 1 вересня, тоді у вересні-жовтні вони зможуть отримати виплати.
Зазначу, що, крім житлово-комунальних субсидій, достатньо вже монетизовані й інші пільги.
Так, пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу були монетизовані ще 7 років тому.
Крім того, з минулого року монетизовано виплати на житло учасникам АТО.
Найближчим часом планується монетизувати пільги на проїзд.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас