Андрій Цимбал: про стратегічні та операційні проблеми в процесі зміни глобальної економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Цимбал: про стратегічні та операційні проблеми в процесі зміни глобальної економіки

Казна та Політика
568
Під час форуму в Давосі Лагард зазначила, що світова економіка показує зростання з 2016 року, і ця тенденція збережеться до 2019. Але економіка циклічна, і потім буде спад.
На її думку, незважаючи на зростання глобального ВВП, необхідно бути обережним, бо багато з тих же проблем, які призвели до останнього спаду, залишаються.
Також вона заявила, що в цей тренд не вкладаються країни з перехідною економікою, де населення зазнало скорочення витрат в 2017 році. Вона вважає, що на тлі відновлення глобальної економіки країни повинні вжити заходів, щоб не допустити погіршення сітуації.
Заява глави МВФ Крістін Лагард про майбутнє зростання економіки в 2018-2019 роках і прогноз її сповільнення внаслідок циклічності, не варто розцінювати як анонсування світової економічної депресії.
Важливо також розуміти, що чим більший горизонт прогнозування, тим менш надійним є такий прогноз. Але його, безумовно, слід враховувати при довгостроковому плануванні як один з можливих ризиків. Особливо важливим це буде для таких експортно-орієнтованих галузей як агросектор і металургія.
Якщо говорити про тенденції в українській економіці, то наша країна навряд чи відповідає глобальній хвилі економічного зростання.
Падіння в попередні роки було занадто глибоким, і країні знадобиться час, щоб вийти в стійкий плюс. З цієї причини говорити про подолання кризи в українській економіці передчасно.
Демонстроване економікою зростання сьогодні істотно менше від показників, які мають Китай або Індія – країни, що динамічно розвиваються. Говорити про вихід із кризи можна буде тільки тоді, коли українська економіка буде рости швидше від цих країн в порівняльних величинах.
Хороша новина полягає в тому, що прогнозоване зростання глобального ВВП в 2018 – 2019 роках для України може стати локомотивом, який забезпечить хороші ціни для ключових позицій українського експорту, що вкрай необхідно для поліпшення платіжного балансу і зниження тиску на курс гривні.
Однак при збереженні в Україні нинішніх проблем навіть ця тенденція може не дати стійкої позитивної динаміки.
Зокрема, Україна в даний час залишається дуже ризикованою країною для більшості світових інвесторів. Відповідно, вони віддають перевагу іншим, безпечнішим і вигіднішим варіантам інвестування в інших країнах.
Тому якщо Україна хоче отримати свої «плоди» від зростання глобальної економіки, в першу чергу, необхідно послідовно продовжувати проводити необхідні структурні реформи і змінювати її сприйняття інвесторами.
Ключовим при цьому є проведення реформи судової системи для ефективного захисту прав інвесторів і кредиторів, а також забезпечення реального прогресу в боротьбі з корупцією. Тільки після виконання цих двох пріоритетних завдань можна буде говорити про відновлення довіри інвесторів.
Андрій Цимбал, керуючий партнер KPMG в Україні
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас