Банки зірвали новорічний куш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки зірвали новорічний куш

Кредит&Депозит
977
Свята – золотий час для заробітку на позичальниках, і останні новорічно-різдвяні вихідні не стали винятком. Українці позичили у банків у півтора-два рази більше, ніж рік тому. І зростання попиту не зупинити: майже кожен другий банк очікує на сплеск споживчого кредитування.
Новорічний бум
Банки «підбили касу» кредитування в період зимових свят. У цей новорічний сезон вони видали в півтора-два рази більше кредитів, ніж за аналогічний період роком раніше. При цьому приріст зафіксовано не тільки за обсягом виданих позик, що можна пояснити інфляцією – зростанням вартості подарунків, а й за кількістю нових кредитів.
Зимові свята тривають місяць – зі Святого Миколая 19 грудня до Водохреща 19 січня, але банки в своєму маркетингу роблять акцент на кредитуванні новорічних подарунків.
У ПриватБанку повідомили, що з 25 грудня 2017-го до 9 січня 2018-го видано трохи менше 90 тис. кредитів на загальну суму 500,57 млн ​​грн. «За аналогічний період минулого року було оформлено кредитів на 220,06 млн грн. Таким чином, обсяг продажів зріс більше ніж вдвічі. В середньому в свята видавалося 31,28 млн грн на день, а піковим стало 30 грудня. Цього дня було оформлено майже 9 тис. кредитів на загальну суму 54,43 млн грн», – підрахували в банку.
Альфа-Банк видав понад 65 тис. кредитів на суму близько 700 млн. грн. «При цьому продажі кредитів на товари та послуги зросли за обсягом більш ніж в 2,5 рази, за кількістю – більш ніж в 3 рази», – підрахували в банку. Об’єм кеш-кредитів виріс в 1,5 рази, а їхня кількість – в 2,5 рази. Настільки ж зросла і кількість нових кредитних карток.
У ПУМБ рахують «передноворічний ажіотаж» з 16 грудня. До 6 січня банк видав понад 60 тис. цільових споживчих кредитів на суму понад 650 млн грн. Це без урахування нецільових (грошових) кредитів і кредитних карток. «Якщо взяти за основу середні показники за роком, то за період новорічних свят середньоденні продажі кредитів у 1,7-2 рази були більше, ніж середньоденні за весь рік. Середній чек одного кредиту в період новорічних свят зріс на 20% по відношенню до середньорічного», – каже начальник управління з продажу споживчих кредитів ПУМБ Олександр Реутов. В ОТП Банку зафіксували зростання на 31% за кількістю оформлених кредитів і 51% за сумою.
Банкіри зазначають: активніше українці стали оформляти кредити онлайн під час інтернет-шопінгу. «На частку онлайн-продажів (інтернет-магазини і дистанційні канали) припало майже 39 тис. договорів на суму 175,37 млн ​​грн, що становить 35% всіх кредитних покупок», – підрахували в ПриватБанку.
Від свята до свята
Сезонність – звичайне явище для українського кредитного ринку, оскільки саме в передсвяткові дні українці хочуть витрачати більше. «Перший сплеск продажів був ще 24-26 листопада, коли наші партнери проводили акції, приурочені до «чорної п’ятниці». Лише за ці три дні ми видали понад 13 тис. цільових кредитів на суму понад 140 млн грн», – згадує Олександр Реутов.
У ПриватБанку тоді зафіксували дворазове зростання показників сервісів онлайн-кредитування «Миттєва розстрочка» і «Оплата частинами». «За одну «чорну» добу обсяг продажів товарів у кредит зріс удвічі в порівнянні з середньодобовим показником і досяг 53 млн грн. Рекордне зростання – в 3,5 рази – забезпечила онлайн-розстрочка в інтернет-магазинах. За 24 листопада клієнти ПриватБанку купили в онлайн-кредит товарів на 15 млн грн, причому більша частина покупок в Інтернеті в розстрочку була здійснена вночі», – повідомили в банку.
Торговельна активність підтверджувалася високими оборотами за картками: 24 листопада через POS-термінали покупці зробили вдвічі більше покупок, ніж в звичайні дні, – на 630 млн грн. Найбільш «витратними» виявилися розпродажі в мережі електроніки та побутової техніки (середній чек – 3100 грн), в порядку зменшення: взуття (2100 грн), спортивні товари (1500 грн), одяг (1250 грн).
Крім передноворічного періоду є також сплески продажів до Дня закоханих 14 лютого, 8 Березня (радянський аналог) і, наприклад, «back to school» наприкінці літа.
Сплеск кредитної активності українців перед святами є наслідком цілеспрямованих маркетингових кампаній торгових мереж і банків. «Новорічні свята – це сезон високого споживчого попиту. Це час максимальних продажів, як у банків, так і торгових мереж, які пропонують знижки на товари, влаштовуючи різні розпродажі. Клієнти традиційно використовують цю можливість, щоб виконати новорічні бажання рідних», – зазначають в Альфа-Банку.
Втім, споживче кредитування пропонується банками не тільки в період свят. Зараз це фактично єдиний сегмент, де є стабільне зростання і висока маржинальність. Просто свята – це період пікових продажів, коли клієнти найлегше погоджуються взяти не завжди необхідний їм кредит.
Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова зазначає, що після зміни вимог Нацбанку до банків за ризиками та фінансовим моніторингом якість виданих споживчих кредитів істотно покращилася. «Банки стали частіше відмовляти, при цьому якість обслуговування кредитів зросла. Це не дуже великий відсоток. У кожного банку він свій, але в середньому це до 10%», – підраховує Олена Коробкова.
Прибуткова справа
Згідно зі звітом НБУ «Опитування умов кредитування», банки очікують зростання кредитування населення в наступні 12 місяців. «У IV кварталі попит населення на кредити значно виріс. Головними драйверами попиту на іпотечні та споживчі кредити стали зниження процентних ставок і поліпшення споживчих настроїв», – йдеться в звіті.
У цей період кілька великих банків пом’якшили стандарти кредитування фізосіб. «Причинами цього вони назвали посилення конкуренції між банками, очікування економічного зростання разом з підвищенням платоспроможності населення, а також зниження вартості фондування. У I кварталі 2018 року банки очікують подальшого пом’якшення», – стверджує регулятор.
У I кварталі 33% опитаних банків очікують зростання попиту на іпотечні кредити, а 46% – на споживчі. НБУ вже попередив, що стежитиме за зростанням ризиків у цьому сегменті.
ВІкторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас