Підвищення облікової ставки істотно не позначиться на депозитних ставках, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення облікової ставки істотно не позначиться на депозитних ставках, - експерт

Кредит&Депозит
718
Підвищення облікової ставки НБУ до 16% з 14,5% суттєво не позначиться на депозитних ставках, не знизить інтерес банків до роздрібного споживчого кредитування, вважає заступник голови правління банку “Кредит Дніпро” Сергій Волков.
“Безумовно, зростання ставки позначиться на ставках за депозитами і кредитами, але ефект не буде прямо пропорційним. Надлишкова гривнева ліквідність банків дозволяє їм стримувати зростання ставок за новими депозитами. Український індекс ставок за депозитами фізосіб зараз варіюється від 13,5% до 14,3% – в залежності терміну депозиту. Навіть якщо ставки за депозитами зростуть незначно, банки все одно матимуть можливість заробляти на різниці ставок за депозитами і депозитними сертифікатами НБУ, які прив’язані до облікової ставки. Підвищення облікової ставки не знизить інтерес банків до роздрібного споживчого кредитування, бо ставки за такими кредитами істотно вищі”, – сказав він.
Як зазначив С.Волков, рішення Нацбанку про підвищення ставки на 1,5 п. п. річних відображає не тільки існуючі і майбутні інфляційні ризики, зокрема, подальше підвищення соціальних виплат і зростання зарплат у приватному секторі в результаті конкуренції за висококваліфіковану робочу силу, але і ризики припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), що може негативно позначитися на курсі гривні та інфляції на тлі зростання витрат на обслуговування зовнішнього боргу.
“Нацбанк зіграв на випередження, тим більше що наступний перегляд облікової ставки відбудеться навесні, коли вже буде ясність з подальшою долею траншу МВФ”, – додав експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас