Ольга Додух: Якщо ви збираєтеся приватизувати житло. Порядок та документи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ольга Додух: Якщо ви збираєтеся приватизувати житло. Порядок та документи

Нерухомість
19157
Процедура приватизації житлової нерухомості в Україні вже незмінна майже 8 років. Проте багато українців досі не реалізувало своє право переведення житла у приватну власність.
Існує певна специфіка приватизації відомчого та спеціального житлового фонду, яку слід враховувати певним категоріям громадян.
Приватизувати житло можна на особу або на родину. При цьому важливо враховувати, що кожний громадянин має можливість реалізувати своє право лише один раз.
Якщо право вже використано повністю, то громадянину або члену його родини може бути відмовлено. Але якщо особа приймала участь частково, вона має право в межах невикористаної норми прийняти участь у безкоштовній приватизації.
Норма площі для безоплатної приватизації на одного українця визначена з розрахунку санітарної норми 21 кв. м. загальної площі на наймача і кожного члена його сім’ї та додатково 10 кв. м. на сім’ю.
Зауважу, що на новонароджених у родині відповідального квартиронаймача також розповсюджується норма приватизації. Різниця викуповується за визначеною відповідним органом вартістю одного квадратного метру. І в цьому випадку законодавство навіть надає можливість розстрочки до 10 років, за умови внесення 10% вартості доплати за зайві метри.
Є виключення, коли незалежно від площі житло передається безоплатно у будь-якому випадку. Наприклад, квартири, де мешкають військовослужбовці або багатодітні сім’ї. Повний перелік таких випадків можна подивитись у ст. 6 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду».
Порядок приватизації
Обов’язковою умовою є наявність ордеру на квартиру та подання певного пакету документів. У випадку втрати ордеру слід отримати його дублікат.
Перший етап – збір та подання документів. Для приватизації необхідно мати наступний перелік документів:
  • ордер або договір найму житла;
  • копії паспортів, свідоцтв про народження неповнолітніх членів сім’ї та код платника податків всіх осіб, що беруть участь у приватизації;
  • попередньо отриману довідку за попереднім місцем проживання про те, що особи, які подаються на приватизацію, не використали своє право або використали неповністю. Це правило актуально для тих, хто зареєстрований в квартирі після 1993 року;
  • технічний паспорт на житло, при відсутності якого слід звернутись до балансоутримувача (ЖЕО, ОСББ) із заявою про виготовлення технічної документації, заповнивши бланк за формою 4;
  • документ про пільгове право (за необхідності);
  • довідку про склад сім’ї;
  • нотаріально засвідчену згоду всіх членів родини на приватизацію;
  • згоду батьків або опікунів неповнолітніх осіб.
Після отримання всіх цих документів, у відділі приватизації, функції якого зараз виконують Центри надання адміністративних послуг, за місцем знаходження житла заповнюється форма на приватизацію та подаються документи. Заява розглядається протягом одного місяця.
Другим етапом є реєстрація права власності у Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Реєстрація здійснюється також ЦНАП за визначеними тарифами.
Відмова у приватизації житла
Може бути відмовлено у приватизації тим, хто:
  • мешкає в будинках, що не підлягають приватизації, перелік яких визначений ч. 2 ст. 2 ЗУ «Про приватизація державного житлового фонду»
*не має згоди всіх зареєстрованих осіб;
  • проживають у гуртожитках менше ніж 5 років, без правових підстав;
  • проживають у гуртожитках, призначених для тимчасового проживання, у зв’язку з навчанням, перенавчанням чи підвищенням кваліфікації у навчальних закладах та у зв’язку з роботою (службою) за контрактом;
  • мешкають у спеціальних гуртожитках, призначених для тимчасового проживання осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі і потребують поліпшення житлових умов або жила площа яких тимчасово заселена, або яким немає можливості повернути колишнє жиле приміщення;
  • потребують медичної допомоги у зв’язку із захворюванням на туберкульоз;
  • проживають у гуртожитках, що мають статус соціальних на день набрання Законом України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».
Якщо ж відмова у приватизації обумовлена іншими причинами, таке рішення може бути оскаржено у суді.
Нагадаю, приватизація є правом громадян і його реалізація залежить виключно від волевиявлення самих осіб. Але не вся процедура є безкоштовною. Адже певні послуги, наприклад, послуги ЦНАП або виготовлення технічного паспорту оплачуються за визначеними тарифами. Хоча сама житлова площа в межах встановлених норм передається на безоплатній основі.
Тому не варто чекати змін у законодавстві і скористатись цим правом якомога швидше.
Ольга Додух, адвокат
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас