Максим Пархоменко: корупція в Україні. Наскільки вона перебільшена? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: корупція в Україні. Наскільки вона перебільшена?

Казна та Політика
789
В недавньому інтерв’ю, яке прем’єр Гройсман дав грузинському відділенню журналу «Forbes», він справді заявив: «Багато наших ворогів зацікавлені в дестабілізації України, і вони завжди висувають проблему корупції в нашій країні. Вони постійно повторюють, що корупція дуже поширена. І я вважаю, що це перебільшено». Ця заява швидше політична, покликана захистити той курс, яким іде влада країни останнім часом.
Та спробуймо простежити за розвитком подій навколо заходів, спрямованих на боротьбу з корупцією в Україні.
Так, у середині минулого року Євросоюз запустив в Україні програму боротьби з корупцією. Офіційний запуск програми був призначений на 1 червня, під час візиту до Києва комісара ЄС з питань європейської політики сусідства і розширення Йоханнеса Хана.
З його слів, саме корупція зараз залишається головною перешкодою для впровадження “амбітного плану українських реформ”, втім, до подібних формулювань вдається не тільки він, і в цьому світлі дещо неоднозначно виглядають слова прем’єра в частині, де він говорить про ворогів.
Повертаючись до європейської ініціативи, зазначимо, що єврокомісар Йоханнес Хан підкреслив, що на програму виділяється майже 16 млн євро.
“Це найбільша програма підтримки Євросоюзу в сфері боротьби з корупцією на даний момент”, – сказав він.
Так, програма передбачає навчання службовців Національного антикорупційного бюро України, Спеціальної антикорупційної прокуратури і Національного агентства з питань запобігання корупції, а також надання їм сучасних інформаційних технологій.
Як ми пам’ятаємо, згодом конфлікт між НАБУ і президентом Порошенком розпочав шквал негативних коментарів з боку європейських партнерів.
Так, напередодні завершення року був опублікований звіт Єврокомісії, в якому було зазначено, що Україна домоглася прогресу у здійсненні антикорупційної реформи, але її стійкість “залишається проблемою”.
Крім того, Єврокомісія стурбована відсутністю судових рішень у справах, якими займаються НАБУ і САП, і акцентує увагу на тому, що створення антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії буде сприяти вирішенню цієї проблеми.
Наявність критики відзначали не тільки з боку Єврокомісії. Так, голова британського МЗС Боріс Джонсон заявляв: «Однак попереду багато роботи: ми стурбовані рівнем корупції і деякими аспектами управління в Україні. Ми працюємо з українським урядом, даючи поради і підтримку».
Враховуючи реальну наявність критики і непоступливість українського керівництва в ряді питань, можна зробити висновок, що провладна команда вбачає в цьому небезпеку зниження концентрації влади під президентським керівництвом.
Це і штовхає того ж прем’єра на такі різкі заяви. Проте довго так тривати не може, і сторони повинні прийти до компромісу.
У випадку, якщо цього не відбудеться, Україна може просто позбутися підтримки з боку міжнародних кредиторів.
Так, транші від МВФ цілком можуть і не бути схвалені, а вони дуже потрібні, враховуючи ту обставину, що наступні два роки виплати України за зовнішнім боргом будуть рекордними.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас