Розроблено надійний біоцемент із бактерій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено надійний біоцемент із бактерій

Технології&Авто
530
Технологія, розроблена фахівцями Федеральної політехнічної школи Лозанни, дозволяє зміцнювати піщаний або гравійний ґрунт за допомогою бактерій і ланцюжка хімічних реакцій.
Більша частина придатної для будівництва землі в містах вже використовується. Частина, що залишилася, часто потребує зміцнення ґрунту для мінімізації ризику пошкодження будівель. Зазвичай для цього застосовують заливку бетоном або створення глибокого фундаменту, але ці методи часто є непрактичними і руйнівними для навколишнього середовища. Дослідники EPFL винайшли органічний, простий у використанні і дешевий розчин, до складу якого входять бактерії і сечовина. Дві ці субстанції вступають в реакцію і створюють кристали кальциту, які міцно пов’язують частки гравію або піску.
Ініціюючою реакцію агента стала бактерія Sporosarcina pasteurii, яку вчені ліофілізували (висушили і заморозили). Коли її наносять на ґрунт, вона зв’язує пісок і гравій, утворюючи захисний клейкий шар. Вона служить сполучним елементом між сечовиною, розчинною нетоксичною молекулою і кальцієм, які наносяться поверх.
Бактерія руйнує молекули сечовини, виділяючи сіль вугільної кислоти, яка зв’язується з кальцієм і утворює кристали кальциту. Вони прикріплюються до ґрунту і збільшуються в розмірі і числі – досягаючи в деяких випадках декількох сотень мікрометрів у діаметрі. Фермент уреаза, який також виділяють бактерії, прискорює цей процес в 1000 разів, і за кілька днів або навіть годин все вже готово.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас