Заробітчани не винні: експерти пояснили, чому ростуть ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заробітчани не винні: експерти пояснили, чому ростуть ціни

Казна та Політика
1888
Заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб вважає, що трудові мігранти негативно впливають на рівень інфляції в Україні. Адже, щоб утримати працівників, роботодавці змушені підвищувати заробітні плати. Це безпосередньо впливає на ріст цін у країні.
Журналісти запитали в експертів, чи дійсно ціни ростуть через заробітчан.
“Те, що трудові мігранти негативно вплинули на інфляцію – абсурд. Виникає питання: така заява через непрофесійність і незнання елементарних законів макроекономіки, чи це невдала спроба НБУ пояснити високі темпи інфляції”, – говорить економіст Андрій Новак.
Щороку заробітчани надсилають в Україну $8-12 млрд. “Це лише офіційні перекази. Реально надходить набагато більше коштів. Причиною інфляції в Україні є девальвація гривні, а не заробітчани чи пори року. Ціни залежать від двох факторів — собівартості продукції і рівня конкурентності на тому чи іншому товарному ринку. Через знецінення гривні, продукція як вітчизняна, так й імпортна дорожчає. Крім того, Україна імпортує обов’язковий елемент усіх товарів і послуг – енергоносії. При подорожчанні долара вони неодмінно зростуть у ціні. Щоб зменшити інфляцію, необхідно стабілізувати курс гривні. Водночас наростити власне виробництво. Тоді з’явиться здорова конкуренція, яка вплине на зменшення цін”, – пояснив економіст.
“Сьогодні найвигідніша інвестиція для банків – вкладати кошти у депозитні сертифікати, які мають високу відсоткову ставку. Таким чином, фінансова система крутиться сама в собі. Національний банк не стимулює кредитування економіки, щоб створити робочі місця в середині країни. З іншого боку – в Україні не ефективний Антимонопольний комітет, який мав би слідкувати за монополізацією цін і ринків. Коли він запрацює, з’явиться конкуренція всередині країни. Тоді інфляція буде нижчою”, – вважає економіст Тарас Загородній. Економіка України фактично виживає за рахунок трудових мігрантів.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас