22 банки продовжують приведення максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними особами, - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

22 банки продовжують приведення максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними особами, - НБУ

Казна та Політика
321
Національний банк констатує, що 22 банки продовжують працювати за планом з індивідуальними графіками приведення максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними особами у відповідність з вимогами регулятора.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
У 2017 році Національний банк закінчив проведення діагностики активних операцій банків з пов’язаними особами, завершивши перший етап розвитку комплексної системи ідентифікації і моніторингу операцій пов’язаних з банками осіб.
“Протягом 2016-2017 року регулятором і банками проведена масштабна і скрупульозна робота з виявлення й аналізу операцій пов’язаних з банками осіб. Цей процес став першим етапом розвитку комплексної програми ідентифікації та моніторингу операцій з пов’язаними особами, виконання якої дозволить нівелювати в майбутньому ризики фінансування банками бізнесу своїх власників та інших пов’язаних осіб з порушенням нормативних вимог Національного банку. А це в свою чергу сприятиме підвищенню стабільності банківської системи України”, – зазначила заступник глави НБУ Катерина Рожкова.
Також в минулому році Національний банк завершив розгляд програм зниження понадлімітних обсягів заборгованості пов’язаних осіб.
Ці програми розроблені і представлені в НБУ банками, в яких під час проведення діагностики протягом 2016-2017 років регулятор виявив порушення вимог до операцій з пов’язаними особами.
На початок минулого року таких банків виявлено 44 з 99 установ, які пройшли діагностику.
Станом на 1 січня 22 банки продовжують працювати за планами з індивідуальними графіками приведення максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними особами до вимог регулятора.
З огляду на досвід виконання банками індивідуальних графіків і їх побажання, Національний банк в 2017 році дозволив банківським установам подавати клопотання для продовження термінів дії планів заходів на термін до двох років.
Це право банк отримує в умовах сумлінного виконання всіх заходів, зазначених в планах, зокрема при зниженні обсягу понадлімітного обсягу заборгованості пов’язаних осіб на 20% протягом першого року виконання плану.
Такою можливістю вже скористався один банк, який продовжив загальний термін виконання програми з трьох до п’яти років.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас