Банки поділилися ризиками з європейцями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки поділилися ризиками з європейцями

Кредит&Депозит
406
Кредитні установи шукають способи знизити свої ризики в кредитуванні бізнесу. Помічником у цьому процесі виступають їхні акціонери і міжнародні фінансові організації, які можуть взяти на себе частину ризиків під час кредитування малого та середнього бізнесу. Банкіри сподіваються, що такий спосіб співпраці дозволить їм збільшити клієнтську базу і частково пом’якшити для позичальників умови кредитування.
ЄБРР нехай допомагає
Українські банки залучають іноземних партнерів для активізації кредитування малого та середнього бізнесу. На допомогу Райффайзен Банку Аваль та УкрСиббанку прийшов їхній найбільший міноритарний акціонер – ЄБРР. Він взяв на себе частину кредитних ризиків. «Ми починаємо ще один напрямок співпраці з ЄБРР, що розширить наші можливості з надання довгострокового фінансування малих та середніх підприємств», – заявив голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук.
Директор ЄБРР в Україні Шевки Аджунер повідомив, що вони готові брати на себе ризики в розмірі до 65% від суми кредиту, але середній розмір гарантії складе 50-60%. «Це дозволить Райффайзену збільшити кредитний портфель мінімум на 40 млн євро», – сказав він. У Райффайзен Банку Аваль уточнили, що максимальний розмір кредиту, який може бути виданий одному позичальнику за цією програмою, складе 10 млн євро. «Але ми розраховуємо, що середній розмір кредиту буде на рівні 4-6 млн євро. Розмір гарантії визначатиметься індивідуально за кожним проектом», – сказав Володимир Лавренчук.
Під гарантію потраплять довгострокові кредити (гривневі та валютні) на придбання устаткування, у нові технології та індустрії, наприклад, поновлювану енергетику.
Схожу угоду минулого тижня ЄБРР підписав з УкрСиббанком. Але якщо в Райффайзен Банку Аваль гарантії поширюються на всі малі та середні компанії, то в УкрСиббанку підтримка обіцяна агросектору. Гарантії розповсюджуватимуться на короткострокове фінансування, яке покриває виробничий цикл позичальника.
Обсяг ризику, який візьме на себе ЄБРР, не перевищуватиме 40% від суми кредиту, а сумарний розмір гарантії – $50 млн. У прес-службі УкрСиббанку уточнили, що на даний момент власна ліквідність банку в гривні та валюті висока, а «гарантія дозволяє банку збільшити обсяги фінансування галузі». Тобто позичальник зможе отримати більшу суму кредиту під меншу заставу і на більш вигідних умовах.
Добре забуте старе
Практика розподілу ризиків не нова для України. Наприклад, у вересні 2016 року програму гарантування покриття ризиків при кредитуванні МСБ підписали ПроКредит Банк і Європейський інвестиційний фонд (EIF). А в грудні 2017-го аналогічну програму з Європейським інвестиційним банком та Європейським інвестиційним фондом розпочав державний Ощадбанк. Розмір гарантії для клієнтів держбанку обіцяно до 70%, а загальний розмір програми – до 50 млн євро.
У ПроКредит Банку задоволені результатами проекту. «На даний момент сума використана в обсязі 25%, що становить 27,6 млн євро», – підрахувала директор з розвитку бізнес-клієнтів ПроКредит Банку Ганна Савеня. ПроКредит Банк видав за цією програмою кредити вже 88 бізнес-клієнтам. Вона підкреслила, що основна перевага для клієнта – це більш лояльний підхід до забезпечення, яке банк вимагає від клієнта. «На практиці для клієнта це означає можливість отримати фінансування під менший обсяг застави, ніж під час стандартного фінансування. Як правило, ставка відрізняється на 0,25 процентних пункта від стандартної», – пояснила Ганна Савеня.
Розширення переліку інструментів, які можуть використовувати банки для мінімізації своїх ризиків, дозволяє установам будувати оптимістичні прогнози щодо кредитування МСБ. Регулятор опублікував аналітичний звіт «Опитування про умови кредитування», згідно з яким банки очікують в найближчі 12 місяців зростання кредитування бізнесу.
Найбільш оптимістичні прогнози стосуються кредитування малого та середнього бізнесу. Для таких очікувань є причини: в IV кварталі 2017 року помітно зросла частка схвалення банками заявок на кредити малим та середнім підприємствам, а активізацію попиту наприкінці минулого року самі банки пояснюють зниженням процентних ставок.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас