У ФГВФО назвали суму втрат кредиторів внаслідок доведення до банкрутства "Дельта банку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ФГВФО назвали суму втрат кредиторів внаслідок доведення до банкрутства "Дельта банку"

Кредит&Депозит
890
Орієнтовна сума втрат кредиторів внаслідок доведення до банкрутства «Дельта Банку» за попередніми оцінками складе щонайменше 24,5 млрд грн.
Про це йдеться на сайті Фонду гарантування вкладів.
ФГВФО здійснив виплати гарантованих сум (в межах 200 тис грн) вкладникам «Дельта Банку» на загальну суму 16,15 млрд грн. На сьогодні не задоволені вимоги Фонду гарантування, як кредитора третьої черги, становлять 14,9 млрд грн.
За період здійснення процедури виведення з ринку «Дельта Банк» позачергово, як того вимагає Закон, погасив на 1,7 млрд грн заборгованість перед Національним банком України за виданим рефінансуванням. На кінець 2017 року сума вимог НБУ, як кредитора, становила 7,6 млрд грн.
Уповноважена особа Фонду гарантування виявила факти, які можуть свідчити про шахрайство колишніх акціонерів та топ-менеджерів «Дельта Банку» з метою отримання рефінансування. Встановлено, що у забезпечення рефінансування передавався один й той самий кредитний портфель, хоча у кожній з відповідних угод стверджувалось, що ця застава вільна від обтяжень. Фактично, частина кредитів рефінансування, виданих під заставу такого кредитного портфелю, є незабезпеченими.
Крім того, викривлювались якісні характеристики такої застави. Внаслідок цього низькоякісний кредитний портфель був класифікований як високоякісний, тому що приховувались прострочення та вказувались невірні терміни погашення. Фактично, кредити рефінансування, видані під заставу такого кредитного портфелю, є майже незабезпеченими. Сума збитків від такої діяльності для держави та НБУ оцінюється в більш ніж 900 млн грн.
Фальсифікація документів та звітності також здійснювалась під час формування власником істотної участі статутного капіталу банку коштами, набутими внаслідок проведення операцій з використанням сфальшованих SWIFT-повідомлень (фіктивними коштами). Також статутний капітал збільшувався за рахунок проведення циклічних операцій, в тому числі, з тимчасово залученими ресурсами, що призвело до невідповідності зареєстрованого капіталу реально внесеним коштам.
Крім того, в банку відбувалось систематичне викривлення даних бухгалтерського обліку та пруденційної звітності, які надавались до НБУ. Нормативи розраховувались на підставі неправдивих даних обліку, які враховували фактично неіснуючі кошти, не відображали обтяження реальних коштів банку на кореспондентських рахунках в іноземних банках тощо. Це призвело до системного і тривалого приховування неналежного фінансового стану банку, та до безпідставного отримання кредитів рефінансування.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас