Нацбанк серйозно перепише валютні правила в Україні: що готується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк серйозно перепише валютні правила в Україні: що готується

Валюта
4115
Чиновники почнуть по-новому розраховувати офіційний курс і запустять новий механізм — Matching
Національний банк збирається серйозно переписати правила роботи валютного ринку в Україні. Весь минулий тиждень їх активно обговорювали з банківськими казначействами, а до ночі п’ятниці регулятор оприлюднив свої плани для громадськості.
Головне — НБУ відмовиться від продажу/купівлі долара за запитом найкращого курсу або RFQ. Від одного з двох своїх механізмів роботи на міжбанку. Він став найбільш ходовим останнім часом: за три тижні 2018 р. центробанк тільки один раз скористався другим варіантом — валютним аукціоном (5 січня продав $50,5 млн.). І чи не щодня викидав валюту в режимі найкращого курсу для 20-ки уповноважених банків.
Але тепер замість RFQ Нацбанк збирається ввести новий механізм — Matching. Минулої середи його презентували фахівці Bloomberg. Новий принцип буде базуватися на анонімному наповненні «склянок» котирувань, після чого буде відбуватися вибір найкращого значення і автоматичне укладання угоди. У центробанку розраховують на те, що таким чином буде підвищуватися об’єктивність угод, визначатися тверда ціна і почнуть відбуватися швидше купівлі-продажі. До того ж очікується, що банки почнуть активніше відкривати ліміти один на одного: проблеми з цим почалися в розпал кризи ще чотири роки тому, коли пішли неповернення міжбанківських кредитів і центробанк став пачками закривати банки. Це породило кризу недовіри.
Друга новація від регулятора — це зміна методики визначення офіційного курсу НБУ. Від нинішньої системи з середнім значенням за операціями ВалКлі чиновники перейдуть до розрахунку на основі даних з торгово-інформаційних систем Bloomberg і Reuters. А найголовніше — у розрахунку не будуть брати участі угоди, які в Нацбанку називають «екстремальними», тобто за завищеними/заниженими курсами. Ті, що відрізняються від середньоарифметичного значення більш ніж на 2%.
Третя новація від НБУ стосується лібералізації валютного ринку. Директор департаменту ринків Національного банку Сергій Пономаренко підтвердив, що регулятор продовжить відмовлятися від чинних обмежень, незважаючи на девальвацію гривні. За багатьма пунктами:
Буде затверджено дозвіл на купівлю валюти під репатріацію дивідендів за 2017 р.
Центробанк продовжить відмовлятися від обмежень на дострокове погашення кредитів.
Готується дозвіл на купівлю валюти на умовах форварду під погашення валютних кредитів.
Скасування режиму купівлі валюти за системою Т+1. Її можна буде купувати день в день, без попереднього резервування гривневої суми.
Зменшення нормативу обов’язкового продажу валюти з нинішніх 50% виручки, які експортери мають продавати на наступний день після надходження в Україну.
Поступове покрокове коригування лімітів валютної позиції — щоб вийти на співвідношення 5/5 за довгою/короткою.
Скасування денного обмеження на купівлю валюти на позицію, чинного сьогодні — не більше 1% регулятивного капіталу.
Якщо з першими двома пунктами обмежень все зрозуміло — їх скасують вже 25 січня, за результатами найближчого засідання монетарного комітету Нацбанку. То щодо решти поки що немає розуміння, і навіть приблизно не зрозуміло, на якому із засідань вони будуть затверджені. До речі, регулятор опублікував розклад усіх монетарних комітетів до кінця 2018 р.:
  • 25 січня
  • 1 березня
  • 12 квітня
  • 24 травня
  • 12 липня
  • 6 вересня
  • 25 жовтня
  • 13 грудня
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас