Депозити українців збираються перепродавати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити українців збираються перепродавати

Кредит&Депозит
989
Фінансисти загорілися ідеєю реанімувати призабуті українцями депозитні сертифікати. Для цього вони пропонують перевести їх з паперового на електронний формат і, нарешті, запустити повноцінний вторинний ринок їх обігу. Такі ініціативи учасники ринку в кінці минулого тижня обговорили в стінах Незалежної асоціації банків України.
Непотрібний папір
Попит на депозитні сертифікати, які є фактично повним аналогом класичних строкових депозитів, останнім часом наближається до нуля. Прохолодне ставлення до таких паперів з боку українців банкіри пояснюють кількома причинами.
По-перше, на цей вид вкладень не поширюються гарантії держави — з Фонду гарантування вкладів фізосіб. А значить, у разі банкрутства фінустанови власник паперу залишається з носом. По-друге, вторинного ринку для них в Україні не існує, що начисто позбавляє їх єдиної переваги перед строковими вкладами — перепродати папір, щоб вийти в кеш, не вийде.
«Нетривалий час в Україні валютні депосертифікати користувалися попитом. Але пояснювалося це тим, що, на відміну від депозитів, в кінці терміну їх власникам виплачували повну суму вкладу в іноземній валюті», — розповів UBR.ua Василь Невмержицький.
Зараз же, зізнаються банкіри, попиту на паперові сертифікати взагалі немає. Люди просто не розуміють, навіщо вони потрібні.
«Сертифікати майже не купують. Думаю, причина в тому, що цей інструмент не розкручений на ринку, про нього надто мало інформації. У той час як про депозити відомо всім і дуже давно», — пояснив заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.
Виправити ситуацію хочуть запуском електронної альтернативи депозитних сертифікатів та запуском повноцінного вторинного ринку, щоб власники виписаних паперів могли без зайвої тяганини перепродати сертифікат третій особі.
Технологічний прорив
Банкіри впевнені, що певний попит на електронні сертифікати може бути. Інструмент, вважають вони, може припасти до душі просунутим в технологіях молодим клієнтам, які ласі на всякі діджитал новинки. Але лише в тому випадку, якщо запрацює вторинний ринок паперів.
«Ідея, яка обговорювалася в НАБУ, полягає у випуску депосертифікатів як електронних документів та створенні системи для їх вільного обігу на ринку. Перспектива запуску нового зручного і недорогого короткострокового фінансового інструменту цікава банкам, оскільки це розширить можливості залучення ресурсів і управління ліквідністю», — пояснила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.
На думку банкірів, перевага електронних паперів над паперовими і навіть класичними депозитами полягає в простоті їх купівлі. Адже щоб оформити останні, часто людині доведеться відвідувати банківське відділення і оформляти документи. А купити перший можна буде дистанційно, в системі клієнт-банк прямо зі смартфона. Достатньо буде лише ознайомитися з характеристиками і поставити галочку, погоджуючись з умовами публічної угоди.
Якщо ж з’явитися можливість перепродавати папери на вторинному ринку, інтерес до них різко посилитися.
«Такі папери можна буде продати сусідові або іншому банку, взяти під їх заставу кредит, повернути борг другу. І все це лише з невеликою втратою прибутковості. Це може бути дуже цікаво для вкладників. Особливо, якщо прибутковість за такими паперами буде порівнянна з відсотками за строковими депозитами, які, до речі, достроково розривати не можна. Недолік поки що я бачу тільки один — гарантії ФГВФО на електронні сертифікати, швидше за все, поширюватися не будуть», — зауважив Василь Невмержицький.
Довгострокова перспектива
Якщо висловлена банкірами ідея буде реалізована на практиці, інструмент зможуть швидко запустити найбільші гравці ринку. Особливо ті з них, які мають потужні системи дистанційного банкінгу та мають досвід випуску та продажу паперових депозитних сертифікатів.
Щоправда, терміни реалізації задуму надто туманні. А до фактичного запуску продукту фінансистам спочатку треба домовитися про ключові особливості паперів та вторинного ринку, переконати Нацбанк у потрібності такого інструменту і підготувати нормативну базу для його функціонування.
«Зараз рано говорити про практичну реалізацію, оскільки у експертів є кілька кардинально різних моделей запуску. Також ми обговорюємо варіант створення торговельної системи для забезпечення прозорого і швидкого обігу сертифікатів», — повідомила Олена Коробкова.
І додала, що найближчим часом НАБУ напише план дій, погодить його з учасниками ринку, а потім візьметься за підготовку проектів нормативних документів.
Юрій Павлов
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас