Джон Харді: Ослабне чи зміцниться? Про чинники, що будуть впливати на долар у 2018 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джон Харді: Ослабне чи зміцниться? Про чинники, що будуть впливати на долар у 2018

Валюта
1190
Стійка динаміка, що склалася в 2017 році, який відрізнявся надзвичайно високим апетитом до ризику, обіцяє нам динамічний рік, що загрожує безліччю непередбачуваних сюжетів і зростанням волатильності. Прогнозую подальше ослаблення долара протягом всього року, особливо по відношенню до єни. Не виключено, що єдиний шлях до нового зміцнення долара можливий тільки в разі реальної кризи ліквідності.
Останній квартал 2017 завершив рік, видатний з точки зору апетиту ринків до ризику. Глобальні біржові індекси US S&P 500 і MSCI стабільно зростали щомісяця, при цьому прибутковість кожного з них склала близько 20% (без дивідендів) в доларовому вираженні.
Стійке зростання активів ринків, що розвиваються, забезпечило запаморочливу прибутковість індексу MSCI EM – 34,3% у доларовому вираженні, при цьому долар залишався нейтральним або знижувався у порівнянні з торішніми показниками.
Апетит до ризику і слабкий долар найчастіше являють собою два боки однієї медалі, питання лише в тому, що з них наслідок, а що – причина. Ще одним фактором, який зумовив приплив інвестицій у ризиковані активи, стали рекордні темпи купівлі активів центральними банками, серед яких лідирували Європейський центральний банк, Банк Японії і, не в останню чергу, Китай напередодні поворотного XIX з’їзду КПК, що відбувся у жовтні.
На валютних ринках в четвертому кварталі спостерігалося поступове згасання активності у міру зниження волатильності різних категорій активів. Євро, що зміцнювався протягом усього року, зробив перепочинок після того, як ЄЦБ оголосив про радикальне пом’якшення своєї політики в майбутньому.
Можливо, найцікавішою подією на валютному ринку в четвертому кварталі (не беручи до уваги низки ізольованих, але цікавих тенденцій, таких як поновлення зростання південноафриканського ранда) стали «малі» валюти G10.
Дві скандинавські валюти і три «сировинні» долари в складі «малих валют» почали квартал зі слабких позицій, але, відштовхнувшись від дна, зуміли тією чи іншою мірою зміцнитися до початку 2018 року. Основним чинником зростання цих валют стало широко розрекламоване «синхронізоване глобальне зростання», підвищення цін на сировину і сподівання на те, що зближення політики центральних банків зможе підтримати більшість валют на противагу не лише USD, але і ЄЦБ, який повільно розколихується.
Ну, а тепер перейдемо до першого кварталу і року в цілому. Враховуючи стійкий імпульс, накопичений в минулому році, і вражаючий початок торгів в перші дні 2018 року, багато хто з нас замислюється, чи можна зупинити некероване зростання апетиту до ризику, яке вже охрестили «всеосяжною бульбашкою».
Заглядаючи в майбутнє, ми бачимо низку очевидних факторів, які рано чи пізно покладуть край безпечності, що склалася у 2017 році. Це може статися або вже в першому кварталі 2018 року, або не раніше другого півріччя. Додайте до цього фактори непередбачуваності, що вже намітилися, здатні реалізуватися протягом року, і 2018 рік цілком може виявитися набагато більш нестабільним і динамічним, ніж безтурботна і невпинна гонитва за ризиком і раптове зниження волатильності валютних ринків в кінці 2017 року.
Найбільш значимі з очевидних факторів, здатних негативно вплинути на ситуацію на початку 2018 року:
Інфляція – у четвертому кварталі темпи інфляції залишалися вкрай низькими, що сприяло зростанню апетиту до ризику, незважаючи на те, що центральні банки повсюдно демонстрували ознаки перемикання на нейтральний режим в кредитній політиці.
Зростання інфляції не надасть долару особливої підтримки, але буде сприяти зниженню апетиту до ризику і несприятливо позначиться на чутливих до ризику валютах. Найбільше від цієї ситуації може виграти японська єна.
Бюджет США – у 2017 році в США другий рік поспіль відзначено збільшення дефіциту бюджету. У 2018 році темпи зростання дефіциту стануть ще агресивнішими у зв’язку з браком фінансування, спричиненим непродуманою політикою президента Трампа у сфері податкових реформ. У світлі потенційного дефіциту в трильйон доларів США, очікуваного в 2018 році, важко уявити, звідки візьмуться кошти, якщо світові валютні резерви перестали накопичуватися тими ж темпами, що і в минулому. Цей фактор найбільш негативно вплине на долар в новому році.
Нас чекає динамічний рік
2018 рік обіцяє стати динамічним і насиченим непередбачуваними сценаріями на ринку. Не можу з упевненістю передбачити, коли саме проявляться і як вплинуть на ринок ті чи інші тенденції, але багато з них можна чекати вже в першому кварталі.
Несподіване прискорення темпів інфляції в США і зумовлена ним істотна корекція планів ФРС щодо підвищення процентної ставки на початку 2018 року можуть призвести до нетривалого зміцнення USD.
Менш із тим, прогнозую подальше ослаблення USD протягом усього року, особливо по відношенню до японської єни, а також до євро і фунта стерлінгів.
Валюти ринків, що розвиваються, і ризикові валюти продемонструють певне зростання, підтримуване висхідною динамікою світового ринку, але в разі помітного посилення волатильності (одне з базових припущень нашого прогнозу) їх зростання почне сповільнюватися.
Джон Харді, голова відділу стратегій на валютному ринку, Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас