Українці несуть гроші на рахунки, але скоро банки знову опустять ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці несуть гроші на рахунки, але скоро банки знову опустять ставки

Кредит&Депозит
1767
Наприкінці 2017 року українці досить активно нарощували свої накопичення на банківських рахунках. Гривневі заощадження населення на депозитах зросли в грудні на 6% (до 235,6 млрд. грн.), повідомляється в свіжому звіті на сайті Нацбанку. Це дозволило банкам показати солідний приріст в річному вираженні – 19,4%.
Можливо, люди спокусилися невеликим підвищенням ставок за вкладами в нацвалюті: минулого місяця середня прибутковість за ними підросла на 0,1% річних (до 11,4% річних). Найчастіше банки проводили їх під виглядом новорічних акцій, підкреслюючи, що це відмінна можливість закріпити підвищений відсоток на 12 місяців. У перспективі року вони можуть знижуватися. Так само, як і в 2017 р.: в січні минулого року середня прибутковість вкладів фізосіб була на рівні 15,6%, і просіла за рік на 4,2%.
Зовсім інша історія з валютними заощадженнями людей. Банки тримають за ними мізерні ставки (за 2017-й вони скоротилися з 5,4% до 2,7% річних), тому люди не поспішають нести свої долари і євро на рахунки. За минулий місяць валютні накопичення фізосіб зросли лише на 0,4% (до $8,5 млрд.), а з початку року скоротилися на 0,5%.
Позитивна депозитна динаміка по валютних заощадженнях людей виходила лише при перерахунку депозитних портфелів у гривню, тобто за рахунок девальвації гривні. Завдяки цьому Нацбанк зміг відзвітувати про загальне збільшення вкладень фізосіб на 10,3% (до 474 млрд. грн.) за весь 2017 рік і про сукупне нарощення депозитного портфеля банківської системи (населення і корпорацій) на 13% (до 896,3 млрд. грн.).
«На початку 2018 року банки зупинили зниження процентних ставок за вкладами населення з двох причин: через звіт щодо зростаючої інфляції і через підвищення Нацбанком облікової ставки. Тобто виключно з макроекономічних причин. Але це тимчасово. У 2018 році банки налаштовані на активізацію кредитування, і будуть робити все для здешевлення ресурсу. Тому плануємо опускати прибутковості депозитів: на 1-1,5% річних за валютними вкладенніми і на 2-3% річних – у гривні», – спрогнозував UBR.ua подальший розвиток ситуації заступник голови Ощадбанку Антон Тютюн.
Утримувати вищі відсотки будуть лише невеликі фінустанови.
«Це єдине, чим малі банки можуть конкурувати з державними структурами. Вони будуть або тримати поточні відсотки за депозитами, або трохи піднімати», – зазначив у розмові з UBR.ua голова правління RwS bank Владислав Кравець.
Цікаво, що український бізнес у грудні-2017 ще активніше накопичував гроші, ніж люди. І за рахунок останнього місяця витягнув річні показники: за грудень гривневі накопичення підприємств на банківських рахунках підросли відразу на 11,2%, а за весь рік – на 11,4%, досягнувши в результаті 254,4 млрд. грн. До корпорацій фінансисти були ще більш щедрі, ніж до людей. Середній відсоток за вкладами в нацвалюті для юросіб зріс з 8,7% до 9,3%.
Наростив бізнес і свої валютні вкладення в банки: на 0,3% за грудень і на 8,6% з початку року, вони досягли $5,2 млрд.
Коментуючи депозитну динаміку, в Нацбанку за звичаєм похвалили себе, пояснивши все зростанням довіри до банківської системи. Чиновники вважають, що вкладники мали оцінити завершення процесу тотального закриття банків у країні. Хоча бізнесмени неофіційно пояснювали свої настрої щодо вкладень уповільненням зростання виробництва. Підприємства стали повільніше запускати нові виробництва і вкладати кошти в розвиток, тому накопичували гроші на рахунках. Як довго триватиме ця пауза – невідомо.
Кредити – під контракти
На кредитному ринку тон задавали споживчі програми. Найбільший приріст показав обсяг роздрібного кредитування населення в гривні: за грудень він склав 8,8%, а за весь 2017 року – 38,3% (до 103 млрд. грн.).
Валютне ж кредитування продовжує скорочуватися через чинний мораторій (люди гасять старі позики, не оформлюючи нових) – на 1% за грудень, і на 23,7% за минулий рік (до $2,4 млрд. грн.).
Як і раніше, банки продовжують робити акцент на видачі людям короткострокових кредитів на невеликі суми: карткове кредитування, кредитування готівкою на споживчі цілі. Небагато фінустанов продовжували фінансувати іпотечні або автокредитні проекти. Тож левова частка позик проїдалася населенням і витрачалася на поточні потреби, що пояснюється збіднінням громадян. Якщо раніше банкіри відзначали, що їхні кредити витрачаються на купівлю техніки і електроніки, то тепер визнають, що кредитками активно користуються для купівлі їжі в супермаркетах і на оплату комунальних послуг.
Поступово підростають обсяги фінансування бізнесу. За минулий місяць обсяги гривневого кредитування українських підприємств зросли на 2%, а за весь 2017 рік – на 8,7% (до 466,3 млрд. грн.). При цьому корпорації стали активно скорочувати валютні борги: портфель валютних кредитів за минулий рік скоротився на 10% (до 13,5 млрд. грн.).
«Банки не бралися за нові інвестиційні проекти. Робили ставку або на овердрафти і кредитування оборотного капіталу, або на кредитування під контракти. Компанія приносить в банк контракт під конкретне замовлення, ми перевіряємо її контрагента. І якщо з’ясовується, що це реальний замовник, то виділяється фінансування під виробництво певного обсягу продукції. Так працювали в 2017 році, і, швидше за все, продовжимо працювати і в 2018-му», – спрогнозував UBR.ua ситуацію Владислав Кравець.
Олена Лисенко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас