Розумні шибки обігріватимуть будівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розумні шибки обігріватимуть будівлі

Технології&Авто
3630
Вчені з Йенського університету імені Фрідріха Шиллера в Німеччині представили прототип скла, яке може затемнюватися і обігрівати приміщення. Розумне скло надійде в продаж вже в цьому році і буде впроваджене в фасади будівель, пише Phys.org.
До 40% всіх витрат на енергію в ЄС припадає на обігрів, охолодження, кондиціонування повітря і освітлення будівель. Одне з рішень – проект енергоефективних шибок Large-Area Fluidic Windows (LaWin), яким з 2015 року займається група дослідників з Йенского університету. В нещодавній статті в журналі Advanced Sustainable Systems під назвою «ультратонке вікно великої площі з налаштованим затінюванням і здатністю поглинати сонячну енергію на основі дистанційної комутації магнітоактивної рідини» вчені представили прототип такого віконного скла.
Вікно дозволяє затемнювати скло за допомогою кнопки, а його поверхня збирає теплову енергію сонячних променів. Досягається це за рахунок впровадження в скло спеціальної рідини. «Ключовою особливістю нашого проекту є використання рідин у вікнах і фасадах, наприклад, в якості теплоносіїв або для забезпечення додаткових функцій, – каже координатор проекту Лотар Вондрачек. – З цією метою ми розробляємо нові скляні матеріали, які використовуються для циркуляції функціональних рідин».
Ефективність системи порівнянна з традиційними сонячними тепловими установками, але може бути легко інтегрована в фасад будівлі. Магнітна обробка залізних частинок відбувається в окремому резервуарі. Також вікнам не потрібне підключення електрики. «Найбільша перевага великомасштабних рідинних вікон полягає в тому, що вони можуть замінити системи кондиціонування повітря, системи регулювання денного світла і, наприклад, теплу воду», – каже Вондрачек.
Ключовим моментом є розробка економічних скляних модулів великого розміру. Вони повинні не тільки вмістити спеціальні канали для рідини, але і не ламатися протягом усього терміну служби будівлі і відповідати будівельним нормативам. Вчені змогли продемонструвати на прототипах площею 200 квадратних метрів, що ці вимоги можуть бути виконані.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас