Луценко розповів про роль колишньої компанії Гонтаревої у виведенні "грошей Януковича" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Луценко розповів про роль колишньої компанії Гонтаревої у виведенні "грошей Януковича"

Казна та Політика
1236
Генеральна прокуратура не встановила причетності інвестиційної групи ICU до виведення $1,5 млрд оточенням президента-втікача Віктора Януковича.
Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони.
За його словами, слідство провело перевірку і допитало співробітників інвесткомпанії.
“У діях брокера (ICU) немає порушення чинного законодавства”, – заявив Луценко.
Він зазначив, що інвесткомпанія не допомагала оточенню Януковича виводити кошти за кордон.
ICU нічого не оформляла з виведення коштів, вони виходили злочинним шляхом без будь-яких брокерів. Вони навіть нічого не оформляли по введенню коштів. Вони оформляли тільки купівлю за кошти, розміщені на рахунку Ощадбанку та інших банків, емітованих державою Україна цінних паперів, при цьому отримували встановлену законом маржу”, – цитує його агентство Інтерфакс-Україна.
Генпрокурор повідомив, що спочатку слідство хотіло провести спецконфіскацію коштів в рамках вироку екс-в.о. прем’єр-міністра Сергія Арбузова, але потім відмовилося від цієї ідеї.
У підсумку на даний момент винесено близько 30 вироків громадянам, причетним до виведення $1,5 млрд оточення екс-президента.
При цьому Луценко підкреслив, що зараз розпочата ще 1 експертиза дій ICU в даній ситуації.
“Ми очікуємо відповідь експертизи, і за її підсумками буде прийнято рішення: або закрити епізод про відповідальність співробітників банків і брокерської компанії ICU, або пред’являти їм підозри і, можливо, звинувачення”, – сказав генпрокурор.

Довідка Finance.ua

  • Група ICU, яка надає послуги з торгівлі цінними паперами, а також здійснює управління активами інститутів спільного інвестування, була створена в червні 2006 року.
  • До складу ICU входять ТОВ “Інвестиційний капітал Україна”, КУА “Інвестиційний капітал Україна”, банк “Авангард” і КУА-АПФ “Трійка Діалог Україна” (всі – Київ).
  • До червня 2014 року частина акцій компаній належала Валерії Гонтаревій. Після вступу на посаду голови НБУ Гонтарева продала свою частку в ICU, а основними партнерами групи залишилися Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко з частками 41,7%.
  • Раніше повідомлялося, що Українська інвестиційна компанія ICU (Investment Capital Ukraine) допомагала президенту-втікачу Віктору Януковичу вивести з країни $1,5 млрд у період з 2012 по 2014 рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас