Нові податки на посилки і багаж: чим частіше - тим дорожче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові податки на посилки і багаж: чим частіше - тим дорожче

Особисті фінанси
1792
Верховна Рада обмежила в грудні безмитне ввезення і пересилання товарів в Україну. Але через кілька тижнів стало відомо, що обмеження на отримання посилок українцям відстрочили ще на рік. Тільки з 1 січня 2019 року пересилання товарів з-за кордону для фізосіб буде обмежено трьома посилками на місяць сумарною вартістю до 150 євро. А починаючи з четвертої посилки буде обкладатися ПДВ (20%), митом (10%) і акцизом (для деяких категорій товарів). Причому податок доведеться заплатити, навіть якщо товар в четвертій посилці буде коштувати всього кілька євро. Поки українці можуть отримувати необмежену кількість посилок вартістю до 150 євро кожна. Якщо посилка коштує більше – одержувач оплачує ПДВ, мито і для певної групи товарів – акциз за суму, яка перевищує 150 євро, повідомляє “Сегодня”.
Правда, відстрочка мит не торкнулася самого ввезення товарів у багажі. За новими нормами, його сума не може перевищувати 500 євро (в аеропортах 1000 євро), а вага – 50 кг. Це буде діяти для тих, хто був відсутній в країні більше доби і в’їжджає в Україну не частіше одного разу протягом 72 годин. При частішому перетині кордону без податків можна ввезти товарів лише на 50 євро.
За даними дослідження GfK, у структурі онлайн-покупців близько 43% замовляли товари з інших країн за рік. За останні п’ять років число таких покупців зросло майже в два рази. В середньому, на одного українця на рік припадає 12-13 зарубіжних посилок. Середня вартість таких покупок близько 1290 грн.
Але можливістю купити іноземний товар на більш вигідних умовах користуються не тільки для особистих потреб, а й для ведення бізнесу, який далекий від законності.
“Думаю, всі погодяться з тим, що на сьогодні, на жаль, тіньовий імпорт, який існує в нашій країні, стає перешкодою для легального бізнесу, який працює в Україні”, – зауважив державний секретар Міністерства фінансів України Євген Капінус.
Керівник експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук зазначає, що “човниковий” бізнес дуже далекий від законного і функціонує в збиток державі. Тому ініціатива з обмеженнями ввезення різних товарів допоможе мінімізувати тіньовий бізнес.
А ось глава комітету економістів України Андрій Новак сказав, що нові норми, на його думку, не допоможуть вивести бізнес з тіні.
“Я вважаю, що це нововведення нічого, крім додаткових проблем, ускладнень і шкоди для громадян України не принесе. Ніяких особливих додаткових надходжень до бюджету воно теж не принесе. Основна контрабанда, яка є в Україні, – це контрабанда в фурах і вагонах, а не в руках і рюкзаках. Українська влада звернула увагу не на те місце в боротьбі з контрабандою”, – говорить Новак.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас