Українські винороби переходять на коньяк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські винороби переходять на коньяк

Аграрний ринок
1338
У 2017 році українські винороби виробили 18,7 млн дал виноматеріалів, що майже на 2 млн дал більше, ніж роком раніше. При цьому переробили 270 тис. т винограду, з яких виростили самі тільки 42 тис. т., а інші 228 тис. т – купили. Такі дані опублікував на своєму веб-сайті Держстат.
Примітно, що в минулому році різко збільшилося виробництво коньячних виноматеріалів. Якщо у 2016-му їх виробили 2,1 млн дал, то минулого року майже вдвічі більше – 3,98 млн дал.
Експерти пояснюють таке різке зростання урядовими ініціативами, згідно з яким частка української сировини в коньяках повинна становити не менше ніж 30%, починаючи з січня 2018-го. В іншому випадку використовувати на пляшках словосполучення «коньяк України» виробник не зможе.
«Тому дуже багато виробників переробляли і закладали на витримку власні коньячні спирти, щоб в майбутньому мати українську частку сировини», – роз’яснив директор Асоціації «Виноградарі та винороби України» В’ячеслав Пономарьов.
Разом з тим, скоротилося виробництво виноматеріалів для шампанських та ігристих вин. Якщо в 2016 році третина всіх виноматеріалів вироблялася для цих потреб, то в минулому році – тільки 26%. І хоча абсолютні цифри виробництва скоротилися всього на 2% до 4,9 млн дал, експерти пояснюють такі тенденції збільшенням акцизів, через які попит на ігристі вина падає.
На відміну від сухих вин, акцизний збір на шампанське в Україні постійно зростає. У 2016-му його збільшили до 11,65 грн./л, а в 2017-му – до 12,95 грн./л.
«Попит падає, тому і скорочується виробництво виноматеріалів. До посилення акцизного тиску він активно зростав, а зараз, хоча темпи скорочення обсягів виробництва знизилися, загальний обсяг на 20-30% нижче від максимальних показників», – додав Пономарьов.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас