Колишні власники Приватбанку завдали збитків на $5,5 млрд, - міжнародне розслідування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колишні власники Приватбанку завдали збитків на $5,5 млрд, - міжнародне розслідування

Фондовий ринок
1939
Міжнародне розслідування детективного агентства Kroll підтвердило, що Приватбанк був об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом 10 років до націоналізації, що призвело до заподіяння банку збитків щонайменше в розмірі 5,5 млрд доларів.
Про це йдеться в результатах розслідування, представлених Національному банку України.
Розслідування показало, що в банку до націоналізації відбувалося виведення коштів, приховування джерел походження коштів, а також працювала тіньова банківська структура.
Зокрема Kroll виявив чіткі ознаки того, що кредитні кошти Приватбанку були використані для придбання активів і фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів і груп афілійованих з ними осіб.
При цьому джерела походження коштів ховалися.
“Механізми, які використовувалися для маскування джерел і реального призначення кредитів, мають характерні риси скоординованої схеми відмивання грошових коштів. Обсяг операцій і швидкість їх проведення (протягом декількох хвилин між операціями), відсутність обґрунтованого економічного зв’язку між особою, яка погашає кредит, і початковим позичальником, а також широке використання офшорних компаній спеціального призначення (SPV), свідчать про спроби приховати справжнє призначення коштів від регуляторів і інших стейкхолдерів”, – повідомляє Kroll.
Крім того, детективи виявили, що центральним елементом організованої махінації з кредитним портфелем і виведенням коштів була тіньова банківська структура всередині Приватбанку.
“Ця секретна структура забезпечувала проведення платежів і сприяла руху коштів по сотнях кредитних договорів на мільярди доларів США в інтересах осіб, пов’язаних з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб. До цієї тіньової банківської структури були залучені сотні працівників Приватбанку”, – зазначає Національний банк.
На думку детективів, тіньова банківська структура управляла корпоративним кредитним портфелем пов’язаних осіб.
Під її контролем надавалися нові кредити, які зазвичай використовувалися для погашення основної суми та відсотків за існуючими кредитами пов’язаних осіб (циклічне перекредитування).
“Вона забезпечувала здійснення транзакцій з метою приховати джерело і справжнє призначення кредитних коштів, створюючи видимість звичайного клієнтського банку. Банк залучав кошти українських та іноземних вкладників для підтримки схеми циклічного перекредитування”, – повідомляє Kroll.
За даними НБУ, для того, щоб якомога довше приховувати значний ризик, що виник при кредитуванні пов’язаних осіб, Приватбанк неодноразово надавав неправдиву інформацію щодо свого фінансового стану, що могло бути досягнуто через систематичну фальсифікацію фінансової звітності колишнім менеджментом банку.
До націоналізації в грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов’язаним з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб.
В кінця 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано в кредитах 36 позичальникам, пов’язаним з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб.
“Більшість із них не погашаються і є простроченими, що призвело до збитків банку мінімум в 5,5 млрд доларів”, – констатують в НБУ.
Національний банк висловлює свою готовність ознайомити правоохоронні органи з результатами розслідування.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас