Доведено факт маніпулювання курсом біткойна в 2013 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доведено факт маніпулювання курсом біткойна в 2013 році

Фінтех і Картки
1645
Згідно з результатами дослідження, опублікованого в Journal of Money Economics, факт різкого підвищення вартості біткойна в 2013 році був результатом шахрайства. Автори дослідження попереджають, що нинішні коливання курсу криптовалюти також можуть бути змодельовані, пише Business Insider.
В кінці 2013 року стався перший стрибок вартості біткойна — з $150 до $1000, тобто більш ніж у шість разів. Згідно з дослідженням, зміну ціни, ймовірно, було викликано фальшивими угодами, ініційованими одним або двома великими гравцями. Автори звіту — Нейл Гандал, Джон Хамрик, Тайлер Мур і Талі Оберман — провели аналіз транзакцій, які мали місце на сумнозвісній біржі Mt. Gox. В кінці 2013 року на Mt. Gox відбувалося понад 70% транзакцій біткойнів. У квітні 2014 року біржа була ліквідована через звинувачення у хакерстві і факт крадіжки близько 600 тис. біткойнів вартістю $188 млн.
У дослідженні говориться, що два торгові боти — Маркус і Віллі — «несуть відповідальність» за маніпулювання транзакційною діяльністю, хоча насправді люди, які стояли за ними, не володіли біткойнами, якими торгували. «Збільшивши обсяг транзакцій, боти змогли впливати на ціну біткойна, заробивши на цьому мільйони доларів», — сказано в публікації.
Дослідники застерігають тих, хто торгує на сучасних криптовалютних біржах: враховуючи різке зростання кількості видів криптовалют і стрибки курсу, повторення історії 2013 року цілком можливе. «Кількість криптовалют за аналізований період збільшилася з 80 до 843, — йдеться в дослідженні. — Багато з цих ринків ще зовсім невеликі, з низьким обсягом торгів і схильні до цінових маніпуляцій».
Маніпуляції з курсом біткойна також можуть відбуватися через високу концентрацію монет у невеликої кількості багатих користувачів. Так, Credit Suisse нещодавно опублікував звіт, в якому стверджує, що 90% всіх біткойнів зберігається на 4% гаманців.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас