Без податкового кредиту: ДФС знайшла новий привід для відмови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без податкового кредиту: ДФС знайшла новий привід для відмови

Казна та Політика
2136
Після того, як з 1 січня 2018 року було тимчасово (на два місяці) скасовано систему блокування податкових накладних, в ДФС зробили платникам новий «подарунок».
Згідно з офіційним повідомленням від 5 січня, податківці відмовляються визнавати податковий кредит за податковими накладними, заблокованими до 1 грудня, але щодо яких на цю дату ще не подані пояснення/не розпочато процедуру оскарження.
Скориставшись тим, що в Податковому кодексі прямо не передбачено, що відбувається з такими податковими накладними, Фіскальна служба написала, що за ним документи взагалі не можуть бути подані. Це означає, що суми ПДВ по них фактично втрачаються.
Як податківці читають Кодекс
Незважаючи на норми про припинення блокування податкових накладних та обов’язок органів ДФС зареєструвати заблоковані раніше документи, багато ПН залишилися заблокованими після 2 січня 2018 року, хоч і виконано всі умови, яких вимагає закон.
Нагадаємо, останні зміни в Податковому кодексі (закон №2245 від 7 грудня 2017 року) передбачають, що:
податкові накладні, заблоковані до 1 грудня 2017 року, повинні бути зареєстровані не пізніше 2 січня 2018 року (крім податкових накладних, пояснення за якими або адмінскарги/судові позови щодо стану на 1 грудня 2017 роки не були подані);
податкові накладні, заблоковані після 1 грудня 2017 року і до 1 січня 2018 року, за якими подаються пояснення/копії документів, реєструються в загальному порядку, що діяв до внесення в ПК даних змін.
Податківці пишуть, що пояснення та копії документів до накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких була зупинена до 1 грудня, платниками не подаються. Тому платники ПДВ, які намагалися в січня 2018 року подати документи для розблокування ПН/РК, вже отримали відмову.
При цьому, фактично в таку ж ситуацію потрапили податкові накладні, за якими було розпочато процедуру оскарження з подачею скарг/позовів, але які канцелярія в ДФС так і не встигла обробити.
Як повідомила партнер Crowe Horwath AC Ukraine Ольга Богданова, дуже багато податкових накладних та коригувань було заблоковано саме в останні дні листопада (після змін критеріїв ризиковості 17 листопада 2017 року).
«Цілком очевидно, стверджую як практик, що зібрати і подати документи для розблокування – справа не швидка!», – зазначила вона.
За словами віце-президента УСПП з питань податкової політики Юлії Дроговоз, досі пункт 201.16 ПК включав декілька підпунктів щодо порядку блокування податкових накладних. У новій редакції ці підпункти прибрали, написавши, що порядок блокування розробить Кабмін. При цьому з Податкового кодексу не викреслили посилання на вже не існуючі підпункти в п. 201.16.
«У перехідних положеннях прописали, що робити з заблокованими ПН до і після 1 грудня 2017 року. Але не вказали, як бути з тими, хто не встиг подати всі документи», – зазначила UBR.ua Дроговоз.
Нова редакція п.201.16 НК, яка тепер передбачає, що реєстрація ПН/РК в ЄРПН може бути припинена в порядку і на підставах, визначених Кабміном.
«Дана процедура поки фактично не діє, але повинна запрацювати після появи порядку блокування, який Кабмін повинен розробити до 1 березня 2018 року», – уточнили юристи Crowe LF Ukraine.
Як стверджують експерти, це тепер мало не єдина можливість виправити ситуацію.
Вся надія на Кабмін
Можна, звісно, подати скаргу в ДФС про бездіяльність їхніх співробітників. Або звернутися з позовом до суду, щоб розблокувати накладні, але вже не за ст. 201.16, а за фактом бездіяльності податківців або перешкоджання веденню госпдіяльності підприємства.
Але, як стверджують експерти, найшвидший спосіб розв’язати проблему – прописати процедуру розблокування в новій постанові КМУ.
«У постанові, яку готує КМУ, це питання буде врегульовано. Там буде вписано право платника подати документи, як і раніше. Тому поки єдина порада, яку можна дати бухгалтерам – почекати виходу цієї постанови», – говорить Юлія Дроговоз.
Після того, як її буде прийнято і оприлюднено, на впровадження дається ще 14 днів. Це означає, що якщо навіть цього тижня документ приймуть, то діяти він почне лише на початку лютого.
«Ми сподіваємося, що вже на етапі винесення на Кабмін будуть враховані всі побажання бізнесу і нинішні правки щодо вирішення проблеми реєстрації ПН, заблокованих до 1 грудня 2017 року, залишаться незмінними. Ясна річ, погано, що доводиться вдосконалювати систему такими точковими рішеннями, а не комплексом чітко виписаних правил», – сказав UBR.ua керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.
За його словами, зараз проект урядової постанови ще перебуває на доопрацюванні в ДФС, оскільки поки його нинішня редакція не влаштовує бізнес щодо низки інших питань, пов’язаних з адмініструванням ПДВ і системою блокування ПН.
За словами Ольги Богданової, було б добре перенести до постанови «Про затвердження порядку визначення підстав і механізмів зупинки реєстрації…» всі колишні норми п.201.16.
Поки пропонується вписати в документ право платників, у яких реєстрацію ПН призупинили ще до 1 грудня, подати на розгляд комісії письмові пояснення та/або копії документів відповідно до підпункту в) пункту 12 нового порядку блокування.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас