Українців готують до нового подорожчання комуналки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців готують до нового подорожчання комуналки

Особисті фінанси
1186
Незважаючи на те, що з приходом холодів українці знову стали активно накопичувати борги за наданими комунальними послугами, постачальники не дають споживачам навіть невеликого перепочинку і готують новий тарифний стрибок.
Тарифи не обмежуватимуть
11 січня Кабмін скасував свою постанову від 26 квітня 2017 року про порядок розрахунку вартості газопостачання для побутових споживачів. Судячи з усього, кажуть експерти, на зміну скасованій постанові прийде нова формула розрахунку тарифу для споживачів.
«Все йде до того, що тарифи будуть встановлюватися ринком. Поки складно точно підрахувати, але тарифи, швидше за все, зростуть приблизно на 5%», – зазначив у розмові з UBR.ua співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.
Подорожчає незабаром і електроенергія. Та й в цілому інфляція штовхає ціни вгору на всі енергоносії в Україні.
«Зростання цін на газ для промисловості торкнеться населення поки опосередковано – в першу чергу, за рахунок прискорення інфляції. Це перша ластівка, за якою буде низка рішень про збільшення цін на газ», – помітив експерт з питань енергетики Валентин Землянський.
Стримує зростання тарифів хіба що наближення виборів, кажуть експерти. Радує і те, що на цю зиму в українських сховищах запасли достатні для проходження опалювального сезону обсяги газу і вугілля.
З іншого боку, досі неясно, чи витримає стара інфраструктура сильні морози, які нам обіцяють синоптики цієї зими. Адже ще на самому початку опалювального сезону було досить багато поривів навіть у Києві. Про регіони і зовсім говорити не доводиться – там ситуація з трубами ще гірша.
Вписують «ліві» суми
А тим часом розмір заборгованості українців вже переступив позначку в 30 млрд грн. І навряд чи ситуація кардинально покращиться.
«Якщо продовжувати підвищувати тарифи, на що завгодно – це призведе до зростання заборгованості, не кажучи вже про соціальну напругу. Останні кілька років, коли спостерігалося стрімке зростання тарифів, рівень платежів населення вперше опустився нижче 90% і склав всього 83%. Причому торік найсильніше зріс борг за газопостачання – майже вдвічі. Це тепер найбільша складова в боргу», – розповів директор Інституту міста Олександр Сергієнко.
Ще більше «обтяжують» платіжки втрати енергії в зношених мережах, через які українцям доводиться доплачувати часом до 20-30% більше використаного – втрати з мереж, які, до слова, не поспішають ремонтувати, закладають у платіжки.
Деякі великі постачальники послуг навіть відкрито загрожують своїм споживачам судами і арештом майна, якщо ті не погасять борги.
Щоб якось покрити втрати від масових неплатежів, монополісти йдуть на хитрощі. Наприклад, замість фактично спожитої суми, додають до неї ще й «рекомендований платіж», який, часом, вдвічі вищий від реальної суми до оплати.
Першими від цього постраждають ті, у кого особистий кабінет в інтернет-банкінгу налаштований на автоматичну оплату комуналки щомісяця. Якщо не зняти галочку з цієї функції, кожен місяць з картки буде списуватися більше, ніж потрібно, попереджають експерти.
Або ж, як сталося з однією з мешканок столиці Ганною, порахують квитанції за неіснуючими лічильниками. А за виправлення прикрої помилки попросять доплатити.
«Київводоканал вже котрий місяць надсилає нам рахунки, в яких відображені аж чотири лічильники, тоді як у нас всього лише два. Спочатку ми подзвонили і залишили заявку, щоб хтось прийшов і зафіксував цей факт. Але ніхто не прийшов. Потім ми поїхали до них і залишили письмову заявку особисто. Сьогодні нам подзвонили і запитали, чи згодні ми оплатити цю послугу за 180 грн. Вибачте, але за яку послугу ми повинні платити? За те, що нам «намалювали» два зайві лічильники, і рахують за чотирма, а ми хочемо, щоб все було чесно?», – обурюється потерпіла.
За борги понад 64 тис. грн. (а є і такі споживачі), і зовсім можуть забрати квартиру. Але на радикальні заходи монополісти навряд чи підуть, кажуть експерти. Принаймні, поки не відбудуться вибори.
«Держконтроль за утворенням тарифів повністю втрачено. А субсидії в 71 млрд грн. покривати треба. Тому постачальники продовжать підвищувати тарифи, перевіряючи на міцність, в першу чергу, тих українців, у кого немає субсидій. Адже субсидії покриваються державою. Проте, значна частина населення вже не тягне такі платіжки і не платить. Але судитися зі споживачами навряд чи до виборів будуть масово. Бунти – не в інтересах влади», – зазначив екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас