Керівництво та власники банку "Хрещатик" завдали збитків фінустанові на 2,5 млрд гривень, - forensic audit — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керівництво та власники банку "Хрещатик" завдали збитків фінустанові на 2,5 млрд гривень, - forensic audit

Фондовий ринок
507
Результати проведеного в банку “Хрещатик” forensic audit свідчать про те, що керівництво і власники банку “Хрещатик” завдали збитків фінустанові на 2,5 млрд гривень.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Фонду гарантування вкладів.
У період з травня по листопад 2017 року ТОВ “Актіо” провело аналіз неплатоспроможності (forensic) банку “Хрещатик” з ініціативи департаменту розслідування протиправних діянь Фонду гарантування вкладів.
“Комплексним аналізом неплатоспроможності банку “Хрещатик” ТОВ “Актіо” виявлено проведення сумнівних операцій і дії керівництва банку, наглядової ради банку і його власників, які призвели до збитків банку на суму понад 2,5 млрд гривень”, – повідомив фонд.
Проведений аналіз свідчить, що, починаючи з 2013 року, дії керівництва, наглядової ради і власників банку не були спрямовані на отримання прибутку і підвищення фінансової стійкості банку, а натомість мали ознаки ризикових і спрямованих на виведення з банку фінансових активів.
“За період, що перевірявся, встановлено недотримання банком принципу забезпеченості кредитування. А саме: значна частка кредитів, наданих банком юридичним особам, протягом 2013-2015 років відносилася до категорії “незабезпечених”. При аналізі ефективності розміщення коштів в операції з цінними паперами встановлено неефективність ухвалених керівництвом банку рішень щодо розміщення банківських активів”, – повідомляє Фонд з посиланням на forensic.
У період, що перевірявся, банк здійснював купівлю/придбання/утримання цінних паперів у вигляді облігацій емітентів – потенційно пов’язаних осіб, які на сьогоднішній день залишаються погашеними.
Фонд констатує, що проведені операції фактично привели до збитку в розмірі 1,286 млрд гривень, що суттєво вплинуло на фінансовий стан банку і стало однією з причин його неплатоспроможності.
Крім того, починаючи з 2014 року, ліквідність банку постійно погіршувалася внаслідок скорочення обсягів високоліквідних і ліквідних активів, при цьому темпи падіння прискорювалися щороку.
“Керівництво банку не реагувало на істотне зниження високоліквідних активів, а продовжувало політику їх подальшого зменшення, що в подальшому призвело до нездатності банку до виконання своїх зобов’язань”, – зазначив фонд.

Довідка Finance.ua

  • 5 квітня 2016 року Національний банк визнав неплатоспроможним банк “Хрещатик”.
  • Процедура ліквідації банку була розпочата 6 червня 2016 і триватиме до 5 червня 2018 року включно.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас