Рада нацбезпеки визначить порядок функціонування в Україні ринку криптовалют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада нацбезпеки визначить порядок функціонування в Україні ринку криптовалют

Фінтех і Картки
961
Національний координаційний центр кібербезпеки доручив відповідним органам влади розробити механізм забезпечення доступу правоохоронних органів до даних криптовалютних бірж, повідомляється на офіційному сайті Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) в четвер.
Цей механізм передбачає зобов’язання зберігати інформацію про всі транзакції протягом терміну, встановленого законодавством для фінансових організацій, і розкриття інформації про клієнта за вмотивованим запитом.
“Розробка і впровадження всіх цих заходів буде передбачати також розвиток міжнародної співпраці для впровадження комплексного регулювання обігу криптовалют і уникнення криміналізації цього сегменту”, – зазначено в повідомленні.
В РНБО відзначили, що, за інформацією керівництва Національного банку України, Служби безпеки України та Нацполіціі, відсутність контролю обігу криптовалюти і анонімність розрахунків створюють потенційні передумови для їх використання з метою легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, оплати заборонених до вільного обігу товарів, зокрема, наркотиків і зброї, а також дає можливість фінансування тероризму на окупованих територіях України.
За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, подальше відсторонення держави від цього питання і правовий вакуум на ринку криптовалют через відсутність законодавчої та нормативної бази “створює загрози для економіки і безпеки держави”.
“Беручи до уваги швидкий розвиток криптовалюти в світі, це питання не може залишатися поза увагою держави”, – зазначив він під час засідання Національного координаційного центру кібербезпеки.
Рішенням Національного координаційного центру кібербезпеки також доручено створити робочу групу для напрацювання нормативно-правових пропозицій щодо врегулювання питання функціонування ринку криптовалюта в Україні. Згідно з рішенням, до складу робочої групи повинні увійти представники НБУ, Міністерства фінансів, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, СБУ, Національної поліції, Державної служби фінансового моніторингу, Державної фіскальної служби і Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації.
Робоча група повинна буде визначити державного регулятора і порядок функціонування ринку криптовалют, порядок моніторингу транзакцій з використанням криптовалюти і ідентифікації суб’єктів кріптовалютних операцій, а також порядок оподаткування доходів від їх здійснення.
Як відзначили в РНБО, Нацбанк також опрацьовує питання доцільності випуску власної криптовалюти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас