У НБУ пояснили, як підвищення цін на електроенергію впливає на інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ пояснили, як підвищення цін на електроенергію впливає на інфляцію

Казна та Політика
949
Національний банк вважає, що зростання оптової ринкової ціни електроенергії в 2018 році чинить мінімальний вплив на споживчу інфляцію.
Про це повідомила прес-служба НБУ.
На думку Нацбанку, підвищення цін на електроенергію насамперед позначиться на показнику виробничої інфляції, оскільки є одним з компонентів індексу цін виробників.
“Однак, за нашими оцінками, вплив на споживчу інфляцію буде мінімальним. Зокрема, поки не існує автоматичного механізму вирівнювання тарифів для населення в залежності від тарифів на оптовому ринку – тарифи встановлюються окремими постановами НКРЕКП. Водночас голова НКРЕКП Дмитро Вовк наприкінці 2017 року заявив, що тарифи на електроенергію для населення не переглядатимуться”, – зазначив НБУ.
Національний банк вважає, що непрямий ефект на споживчу інфляцію через зростання собівартості продукції є незначним, враховуючи помірну частку витрат виробників споживчих товарів і послуг на електроенергію.
Зокрема, за таблицями витрати-випуск питома вага електроенергії в собівартості продукції таких видів економічної діяльності як сільське господарство, легка і харчова промисловість становить приблизно 2-3%.
НБУ зазначає, що в даний прогноз споживчої інфляції закладалося підвищення адміністративно регульованих тарифів і цін, зокрема на електроенергію.
“Водночас наслідки зазначеного рішення про підвищення цін на електроенергію на оптовому ринку будуть враховані в новому прогнозі, який буде оприлюднений наприкінці січня”, – додали в НБУ.
В кінці грудня НКРЕКП встановила на 1-й квартал 2018 року прогнозну оптово-ринкову ціну (ОРЦ) на електроенергію на рівні 1 495,57 гривень/МВт-година, що на 9,5%, або на 129,8 гривень/МВт-годину більше в порівнянні з поточною прогнозною ОРЦ на 4-й квартал 2017 року (1 365,7 гривень/МВт-година, без ПДВ).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас