Грузія змінила порядок розрахунку офіційного курсу ларі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія змінила порядок розрахунку офіційного курсу ларі

Світ
444
Національний банк Грузії з 5 січня змінив порядок формування офіційного обмінного курсу місцевої валюти – ларі – з метою його зближення з ринковим курсом.
Згідно з інформацією Нацбанку, тепер, якщо протягом дня обсяг торгів у системі Bloomberg не перевищує $1,5 млн, то при розрахунку офіційного курсу ларі враховуються і угоди попереднього дня.
Раніше угоди попереднього дня враховувалися при формуванні курсу, якщо протягом дня обсяг торгів у системі Bloomberg не перевищував $3 млн.
“Через це були випадки, коли офіційний і ринковий курси значно відрізнялися один від одного, причиною чого була низька активність на ринку в конкретний торговий день”, – пояснює Нацбанк.
Регулятор нагадує, що офіційний курс ларі розраховується в робочі дні – один раз на день і є середньозваженим курсом угод, укладених в системі Bloomberg.
За даними Нацбанку Грузії, системою Bloomberg користуються 24 організації країни, з яких активно торгують іноземною валютою всі 16 комерційних банків, а також 4 мікрофінансові організації.
Влада Грузії неодноразово заявляла про важливість збереження чинного в країні плаваючого обмінного курсу ларі. Тим часом, протягом 2017 року не раз фіксувалися різкі коливання курсу, як в бік його зростання, так і падіння, хоча, за підсумками року ларі зміцнився до долара США на 2,1% – до 2,5922 ларі/$1.
У 2016 році офіційний курс грузинської національної валюти до долара знизився на 9,5% після падіння в 2015 році на 32,4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас