Компанії-лідери 2017. Сплав нових ідей та інновацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанії-лідери 2017. Сплав нових ідей та інновацій

Фондовий ринок
3786
Для того щоб бути лідером, зберегти і поліпшити свої позиції відносно конкурентів, компанії необхідно постійно перебувати на піку інновацій. Створити оптимальну для неї бізнес-модель. Вміти швидше за інших реагувати на зміну попиту, і раніше за інших пропонувати нові продукти і послуги.
Большість великих і найуспішніших компаній світу представляють переважно найбільші світові економіки – США і Кітай.
Найбільш інноваційні
У рейтингу найбільш інноваційних компаній світу, складеному Forbes і американською консалтинговою компанією Innovator’s DNA, у 2017 році змінився лідер. Ним стала компанія Salesforce, яка змогла випередити навіть всесвітньо відому Tesla, яка два роки очолювала до цього список найбільш інноваційних компаній.
Salesforce займається виробництвом систем управління взаємовідносин з клієнтами, і нещодавно запустила новий сервіс, який дозволяє швидше знаходити нових клієнтів.
Платформа Salesforce – одна з найпопулярніших і назатребуваніших на ринку хмарних технологій США.
Компанії-лідери 2017. Сплав нових ідей та інновацій
Ті, хто вміє заробляти
Для того, щоб забезпечити високий рівень прибутковості бізнесу, компанії не обов’язково бути світовим гігантом або лідером своєї галузі.
У США компанії, що демонструють найвищі показники прибутковості за останні 5 років, не належать до найбільших і найвідоміших. Але за можливістю отримувати доходи для своїх власників і акціонерів, вони легко можуть конкурувати зі своїми більш іменитими і великими конкурентами.
Лідером у прибутковості стала страхова компанія United Fire Group, яка показала майже п’ятикратне зростання прибутку за останні п’ять років.
У список семи компаній з найвищими показниками прибутковості за останні п’ять років опинилася тільки одна компанія з класу топових – Bank of America.
Компанії-лідери 2017. Сплав нових ідей та інновацій
Світові гіганти
У 2017 році в списку найбільших публічних компаній світу, за версією видання Forbes, представлені переважно компанії з США і Китаю.
Місце в списку визначається за чотирма показниками: виручка, чистий прибуток, активи і капіталізація. Активи китайських банків оцінюються в трильйони доларів, завдяки цьому вони займають вищі позиції, ніж Facebook або Amazon.
Компанії-лідери 2017. Сплав нових ідей та інновацій
Компанії США і Китаю: хто буде лідером?
У 2018 році Apple може втратити статус компанії з найбільшою ринковою вартістю. На думку аналітиків Saxo Bank, китайський інтернет-гігант Tencent Holding подвоїть капіталізацію в 2018 році, і обійде Apple за ринковою вартістю.
Такому розвитку подій сприятиме заплановане на наступний рік відкриття ринків капіталу Китаю, і як наслідок – різке зростання приватних інвестицій в цю країну.
Зростаючий рівень життя китайців і величезний внутрішній ринок Китаю буде все більше залучати іноземних інвесторів, вважає глава відділу стратегії Saxo Bank на фондовому ринку Пітер Гарнрі.
Протягом 2017 року акції Tencent подорожчали в 2 рази, на піку зростання вартість компанії перевищувала 500 млрд дол, що більше, ніж капіталізація Facebook.
Tencent – єдина компанія з капіталізацією понад $100 млрд, якій вдалося домогтися таких показників зростання вартості своїх акцій.
А ось на думку американських експертів, лідерство за ринковою вартістю в найближчі роки отримає Amazon.
Очікується, що річний виторг Amazon в наступному році досягне 200 млрд дол, що вдвічі більше, ніж в 2016 році. Такою швидкістю зростання виручки не може похвалитися ніхто з конкурентів. Штат компанії в 2018 році збільшиться на 140 тис. осіб, і складе близько 700 тис.
Зазначимо, за 20 років вартість акцій компанії зросла з 1,5 до 1000 доларів.
Зараз капіталізація Amazon становить близько 500 млрд дол., і в найближчі роки компанія має всі шанси перейти позначку 1 трлн дол.
 
Чи стане Amazon першою компанією в світі, ринкова вартість якої перевищить 1 трлн доларів, чи ні, поки не ясно, в усякому разі вона залишається одним з фаворитів цих перегонів.
***
2018 рік обіцяє загострення конкуренції за лідерство в світі, особливо між американськими та китайськими компаніями. На жаль, українських компаній немає в числі світових лідерів. Для цього буде потрібно створити в Україні принципово нові умови для ведення бізнесу та можливості для людської самореалізації.
На думку колишнього радника компанії Samsung Group Сунь Джу Парка, в сучасному світі перевагу в конкуренції отримують ті компанії, які зможуть максимально повно використовувати вигоди від впровадження інновацій.
 
Чи можна бездумно копіювати досвід Samsung? Ні. Бізнес-моделі та інноваційні рішення потрібно впроваджувати виходячи з особливостей країни і її культури. Для справжнього успіху українських компаній, інноваційні рішення потрібно створювати самим і для себе.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас