Кабмін затвердив порядок призначення соцдопомоги непрацюючим громадянам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив порядок призначення соцдопомоги непрацюючим громадянам

Казна та Політика
1163
Кабінет Міністрів затвердив порядок призначення та виплати тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючим громадянам, які досягли пенсійного віку, але не отримали право на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю необхідного страхового стажу, за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.
Відповідну постанову Кабмін ухвалив на засіданні.
Постанова набирає чинності з 1 січня 2018 року.
Тимчасова допомога зазначеним громадянам призначається з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року.
Призначення допомоги проводиться структурними підрозділами з питань соціального захисту населення місцевих держадміністрацій строком на 6 місяців і перераховується кожні 6 місяців з урахуванням майнового стану та середньомісячного сукупного доходу сім’ї і виплачується до досягнення такою особою віку, з якого вона набуває право на пенсійну виплату.
Розмір допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для громадян, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних.
Допомога не призначається, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних.
Допомога також не призначається, якщо хтось з членів сім’ї протягом року до звернення за соцдопомогою купив земельну ділянку, квартиру, автомобіль, товари або послуги з будівництва, ремонту квартири, транспортного засобу, телефонного зв’язку (крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми) на суму понад 50 тис. гривень.
Якщо громадянин приховав дані або свідомо подав недостовірні дані про доходи та майно, в результаті чого були виплачені надмірні кошти, органи соцзахисту визначають обсяг надміру виплачених коштів та встановлюють строки їх повернення залежно від матеріального стану порушника.
У разі неповернення надміру виплачених коштів добровільно вирішується питання про їх стягнення у судовому порядку.
За підрахунками Міністерства соціальної політики, реалізація постанови потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету на 2018 рік 136 млн гривень.
Як повідомлялося, 3 жовтня Верховна Рада ухвалила пенсійну реформу, що передбачає підвищення необхідного страхового стажу для виходу на пенсію до 25 років в 2018 році і щорічним поступовим підвищенням до 35 років до 2028 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас