Електромобільне майбутнє. Споживання нафти може скоротитися на третину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електромобільне майбутнє. Споживання нафти може скоротитися на третину

Технології&Авто
2307
Провідні автоконцерни в 2017 оголосили про перехід на випуск електромобілів у найближчі два десятиліття. Це може мати серйозний вплив на ринок енергоресурсів.
Основною подією року для майбутнього світового ринку нафти стала заява міністра індустрії і інформаційних технологій Китаю Сінь Гобін, що прозвучала в першій декаді вересня. Він сказав, що уряд Китаю погоджує з іншими зацікавленими інстанціями дату остаточної заборони на продажі автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння. Зверніть увагу – не саму заборону, а дату її введення.
Слідом за чим «історія понеслася вскач, стукаючи копитами по черепах дурнів»: вже на другий день після заяви китайського міністра найбільший в світі автовиробник, німецький Volkswagen, який сильно постраждав в ході нещодавнього «дизельгейту», заявив, що з 2030 року випускатиме виключно електромобілі, для чого інвестує €20 млрд в свою програму електромобілів і ще €50 млрд витратить на закупівлю батарей для них; трьома тижнями пізніше про перехід в «найближчому майбутньому» на електромобілі заявив найбільший автовиробник Північної Америки – концерн General Motors, ще тижнем пізніше, презентуючи оновлену стратегію компанії.
Якщо підсумувати, то виходить, що три з чотирьох найбільших ринків – Китай, Європа, Японія – вже втрачені для автомобілів на ДВЗ. Прискорило процес те, що європейська влада кинулися наздоганяти Китай і на початку листопада «щоб не втратити технологічне лідерство» Єврокомісія запропонувала скоротити на 30% до 2030 норми викиду СО2 – в порівнянні з 2021, що означає скорочення викидів CO2 з нинішніх 130 г/км до 66,5 г/км в 2030. Тобто практично в два рази, за допомогою цього заходу Єврокомісія розраховує домогтися того, щоб «до 2030 року 30% нових автомобілів були оснащені електродвигунами або іншими альтернативними двигунами».
Навіть ОПЕК, у якої, як ми всі розуміємо, найбільш консервативний погляд на електромобілізацію світового автопарку, в своєму прогнозі вказала, що з 2035 року відмова від двигуна внутрішнього згоряння покладе початок безперервному скороченню споживання нафти, яке до 2040 року скоротиться на 3-5%. Але, як це водиться у ОПЕК, до ложки дьогтю в своєму прогнозі вона додала бочку меду: на погляд його аналітиків попит на нафту в період 2018-2035 рр. зросте на третину.
За матеріалами:
Forbes
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас