Український експорт: найпопулярніші й найнесподіваніші товари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український експорт: найпопулярніші й найнесподіваніші товари

Казна та Політика
5400
Судячи з даних, оприлюднених Держстатом, Україна з кожним роком завозить все більше імпортних товарів. З точки зору споживача, це не може не радувати. Але ось для економіки це не дуже добре, тому що різниця в сумах між експортом і імпортом зростає на користь імпорту. Тобто Україна в результаті торгівлі більше грошей віддає за кордон, ніж отримує. І все-таки український експорт теж зростає. Сегодня спробував з’ясувати, як змінюється структура міжнародної торгівлі і які українські товари цікавлять світ.
У 2017 році Україна торгує з 159 країнами. Експортує товари в 158 країн (за винятком Фарерських островів), а імпортує з 155-ти (крім Багам, Джібуті, Центрально-Африканської Республіки і Того).
У порівнянні з минулим роком, кількість торгових партнерів у нас трохи зменшилася (в 2016-му була 161 держава). У 2017-му з числа торгових партнерів зникли Ліхтенштейн, Мальдіви, Нікарагуа, Фолклендські (Мальвінські) острови і Ямайка. Зате додалися Гаїті, Багамські і Сейшельські острови.
Станом на кінець жовтня, Україна продала за кордон своїх товарів майже на 35,2 млрд доларів, а закупила за кордоном на 39,8 млрд. Тож торговельне сальдо поки маємо від’ємне, що негативно впливає і на курс долара, і на інші основні показники економіки. Причому в останні роки розмір від’ємного сальдо збільшується. Так, за підсумками 10 місяців 2017 року експортно-імпортне сальдо становить – $4,6 млрд. В 2016-му показник був -2,9 млрд. У 2015-му ми мали позитивний баланс: $0,6 млрд.
За деякими позиціями ситуація починає покращуватися.
“У 2017 році вперше за останні 4 роки обсяг експорту українських товарів і послуг почав рости. За 10 місяців цього року експорт товарів зріс на 20,9%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, і в грошовому еквіваленті становить 35,18 млрд доларів”, – говорить Мар’яна Каганяк, керівник Офісу з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.
За її словами, сьогодні створені передумови для активізації експорту, спрощення доступу українських виробників на зарубіжні ринки, що може принести плоди вже найближчим часом.
“Цього року розроблено Експортну стратегію, яка є чітким планом розвитку українського експорту на наступні 5 років. Ратифіковано Угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою, набрали чинності додаткові торгові преференції ЄС для України, перезавантажено відносини з Китаєм. Україна – частина ініціативи “Один пояс – один шлях”. Також інтенсифіковано переговори щодо угод про вільну торгівлю з Туреччиною та Ізраїлем, завершується процес приєднання України до Регіональної Конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила визначення походження товарів. Все це, а також низка інших заходів, вжитих державою, створило нові експортні можливості, якими українські виробники товарів і послуг можуть користуватися і вже активно користуються”, – говорить Мар’яна Каганяк.
Так, експорт до Канади за 10 місяців склав $36,9 млн, збільшившись, в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року, на 61,5%. Європейський Союз став основним торговим партнером: торгівля з ЄС становить 40,2% загального обсягу експорту. У 2017 році Україна вперше отримала контракт по тендеру GPA – міжнародних публічних закупівель. Крім того, експортери почали цікавитися ринками, які не є простими для експорту, але перспективні, ємні і цікаві з точки зору збільшення обсягів виробництва. Зростання експорту в Туреччину склало 18,7%, в Індію – 31,7%, в Китай – 1,4%, ОАЕ – 37,3%, перераховує позитивні моменти Мар’яна Каганяк.
Однак не всі експерти налаштовані так оптимістично. Так, економічний експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко вважає, що дрібним і середнім підприємцям непросто буде виходити на міжнародні ринки.
“На наступний рік у нас прогнозована інфляція 9%, а облікова ставка Нацбанку – 14,5%. Тобто вартість грошей в Україні в півтора рази перевищила прогнозований показник інфляції. Якщо виробники будуть залишати гроші в Україні під 14,5%, плюс посередницькі банків, а продавати свої товари тільки на 9% дорожче, ніж зараз, вони збанкрутують”, – говорить він.
Торгівля з Росією теж зростає
Найактивніший товарообмін у нас як і раніше відбувається з Росією. Причому обсяги торгівлі зростають. За 10 місяців 2017 року Україна закупила у країни-агресора товарів на $5,52 млрд, що на 37% більше, ніж за аналогічний період в минулому році. За даними НБУ, російська частина імпорту збільшилася в нинішньому році з 12,5 до 14%.
Водночас Україна відправила в Росію товари на $3,26 млрд. Це на 12,5% більше, ніж в 2016-му, але все одно майже вдвічі менше, ніж російський імпорт. Тобто казна РФ збагатилася за рахунок України на $2,26 млрд.
У порівнянні з довоєнним 2013 роком, експорт українських товарів до Росії скоротився на третину (на $1,57 млрд), а імпорт – всього на чверть (на 1,94%).
В Англію – чоловічий одяг, в Німеччину – жіночий
Україна йнадалі активно завозить товари з Китаю (на $4,54 млрд), Німеччини (на $4,51 млрд), Польщі і Білорусі (на $2,7 млрд). Як повідомляє НБУ, імпорт з країн Євросоюзу в 2017-му зріс на 25% (на 2,9 млрд доларів), з країн Азії, не рахуючи Росії, – на 20% (на 1,3 млрд дол.)
Традиційно найбільшу виручку Україна отримує від експорту металів (8,1 млрд дол. за результатами 10 місяців 2017 року), сільськогосподарських культур ($7,5 млрд), жирів ($3,9 млрд), продукції машинобудування ($3,4 млрд) і продуктів харчування ($2,3 млрд). Але в 2017 році українські виробники набагато більше стали возити за кордон олова (+64%), цинку (+60%) і міді (+158%). А також залізничних локомотивів (+85%), засобів наземного транспорту (+47%) і продукції хімічної промисловості. Наприклад, експорт мінерального пального зріс на 56%, експорт пороху і вибухових речовин – на 35%. Стали більше вивозити за кордон натурального і штучного хутра (+51%), м’яса, меду, круп і борошна.
Найбільші потоки українських товарів йдуть (якщо не брати до уваги Росію) в Польщу (на $2,22 млрд), Туреччину (на $2 млрд) і Італію (на $1,9 млрд). Але купуємо ми у більшості цих країн ще більше, ніж продаємо.
У Євросоюзу інтерес до українських товарів різноманітний і іноді досить несподіваний. Так, Великобританія найбільше закуповує у нас ізольовані проводи – 45% від загального числа українського імпорту в цю країну. Але при цьому в ТОП-10 товарів, які Україна експортує до Великобританії, входять дерев’яні вироби українських столярів і теслярів, а ще – чоловічий одяг, хоча саме Великобританія є одним зі світових центрів моди, в тому числі чоловічої.
У Німеччині також користуються популярністю український кабель, труби і руда. Але при цьому в ТОП-10 імпорту з України увійшли насіння ріпаку (82 млн доларів) і жіночий одяг (ми продали його в 2016 році на 50 млн доларів!).
У Північну Корею – борошно, в Африку – морозиво і вино
Найбільше в цьому році Україну збагатила торгівля з Єгиптом та Індією. Наприклад, у Єгипту ми закупили товарів на $62,6 млн, а продали на $1,5 млрд. У Індії закупили продукцію на 112 тис. грн, а експортували – на $1,8 млрд.
За даними “офісу з просування експорту”, в Індію українські виробники відправляють переважно соняшникову олію, пшеницю, бобові культури та інші овочі. А також… макуху, яка, зокрема, використовується для приготування кормів у тваринництві. Крім того, Індія купує у України в великих кількостях аміак та інші мінеральні добрива.
Українська сільгосппродукція і продукти харчування експортуються на всі континенти. Зокрема, як повідомляла спілка “Борошномели України”, торік українське борошно відправлялося в Ізраїль і Палестину, Молдову і Індонезію, Азербайджан, Сьєрра-Леоне, Анголу, Бенін, Камбоджу, Руанду, Нігерію, Лівію, Ірак та інші країни. При цьому більше 50% українського експортного борошна поставлялося в Північну Корею.
Виявляється, Україна не тільки закуповує китайські товари, а й експортує в Китай. Основні експортні товари – залізна руда і концентрати, олія, кукурудза і ліс.
Цікаво, що в Аргентину – неблизький світ! – з України, крім металу, їдуть холодильники і стільці. В Японію ми поставляємо сигарети і сигари (це найбільш грошова група товарів, $361 млн в 2016 році), а також… пух і пір’я птахів. У Кенію – “яйця птахів у шкаралупі, свіжі, консервовані або варені”. В африканську Гану активно завозиться українське морозиво. У Танзанію – вино. У європейську Швецію їдуть українські яхти (також входять до ТОП-10 українського імпорту в цю країну).
Олександра Романюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас