Уоррен Баффет виграв десятирічну суперечку на $1 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уоррен Баффет виграв десятирічну суперечку на $1 млн

Особисті фінанси
2969
В кінці 2017 року підійде до завершення парі, яке десять років тому уклали один з найбагатших людей світу, “інвестгуру” і голова Berkshire Hathaway​ Уоррен Баффет з інвесторами компанії Protégé Partners. Ставкою в суперечці став $1 млн. Тоді кожна сторона купила за $640 тис. казначейську облігацію США, вартість якої після закінчення десяти років досягне $1 млн. Ця сума піде на благодійні цілі, незалежно від результату суперечки.
Суть суперечки така: Баффет стверджував, що найвигідніша інвестиція в Америці — це просто вкладатися у фондовий індекс широкого ринку S&P 500, а його опоненти — що вони придумають такі хедж-фонди (туди акції відбираються вручну), які обійдуть S&P 500 на дистанції десять років.
“У річному звіті Berkshire 2005 року я стверджував, що активне управління інвестиціями професіоналами за певний період часу виявиться менш прибутковим, ніж любителями, які нічого не робили. Я пояснив, що солідні виплати різноманітним “помічникам” залишать їхніх клієнтів — знову ж таки, у сукупності — у гіршому становищі, ніж любителів, які просто вклали гроші в низьковитратний індексний фонд, яким не керують”, — писав Баффет в листі акціонерам компанії Berkshire Hathaway Inc. у 2016 році.
Десять років тому Баффет запропонував комусь інвесторів, які працюють з хедж-фондами, парі на цю тему. На нього відгукнувся керівник Protégé Partners Тед Сайдес. У підсумку вони обидва вклали по 330 тисяч доларів — Баффет в індексний фонд Vanguard 500, заснований на індексі S&P 500, а Protégé Partners — в п’ять фондів, які інвестували у загальній складності в сто хедж-фондів, керованих професіоналами. Переможений повинен віддати мільйон доларів на благодійність.
У 2016 році Уоррен Баффет писав, що за підсумками дев’яти років він явно виграє — за час, що минув, прибутковість в індексному фонді перевищила 85%, в той час як середня прибутковість п’яти “фондів фондів” склала близько 22%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас