Тариф "Новорічний". Споживачам без лічильників не відключать газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тариф "Новорічний". Споживачам без лічильників не відключать газ

Енергетика
1208
Споживачі газу для побутових потреб могли залишитися без блакитного палива вже з 1 січня 2018 року, якщо у них не були встановлені лічильники газу. 21 грудня парламент проголосував за законопроект №5722-д, яким продовжив термін встановлення лічильників до 1 січня 2021 року. Але дозволивши одну екстрену ситуацію, законопроект порушив ще одне спірне питання. У документі прописано, що не будинки, а саме квартири повинні бути оснащені лічильниками. На це знадобиться близько 7 млрд гривень, які, найімовірніше, знову закладуть у тариф.
Колективний рахунок
У законопроекті 2015 року про комерційний облік газу заклали норму, яка передбачала встановлення газових лічильників. Але в ній не прописали, які саме лічильники потрібно встановлювати – індивідуальні чи будинкові. Облгази, які за фактом повинні встановлювати обладнання, скористалися нечіткістю формулювання і масово запустили встановлення будинкових лічильників. Для них це було дешевше.
“З 2011 року в тариф на розподіл газу заклали інвестиційну складову на лічильники, – розповідає Тетяна Бойко, координатор житлових програм “Опори”. – Але позаяк кошти не завжди використовувалися за призначенням, стало зрозуміло, що переважна більшість підприємств не встигає забезпечити індивідуальний облік до 1 січня 2018 року”.
Коли стало зрозуміло, що до кінця 2017 норму закону виконати не вдасться, влада почала шукати варіанти. У підсумку регулятор (НКРЕКП) дозволив ставити будинкові лічильники для споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі.
НКРЕКП дозволила закласти в тариф витрати на будинкові лічильники з тим, щоб вони були встановлені у всіх будинках (до 1 січня 2018 року. – Фокус). Облгази закупили обладнання. Наскільки мені відомо, багато підприємств були готові виконати це завдання”, – розповідає Олексій Оржель, керівник сектору “Енергетика” BRDO.
Чи встановлять всі закуплені будинкові лічильники – невідомо. Відповідно до законопроекту № 5722-д, якщо його підпише президент, без згоди мешканців будинковий лічильник поставити ніхто не має права.
Індивідуальний розрахунок
Будинкові лічильники можуть використовувати тільки для інформаційної звірки, каже Бойко. Без індивідуальних лічильників, споживач все одно не буде платити адекватні гроші за послугу.
Показання загальнобудинкових приладів “розкидаються” на всіх зареєстрованих споживачів у будинку. Але кількість зареєстрованих не збігається з кількістю тих, хто реально проживає, люди по-різному використовують газ, існують незаконні врізки.
“За даними групи РГК, середній показник на домогосподарство в опалювальному сезоні минулого року склав 26 кубометрів у разі будинкового обліку. Середні показники індивідуальних – 2-4 кубометри на людину (якщо в сім’ї 3 особи, це максимум 12 кубометрів)”, – розповідає Бойко.
Індивідуальні лічильники – це справедливо, але не дешево. За словами Олексія Оржеля, вартість одного приладу – 2200-2400 гривень. Народний депутат України Лев Підлісецький зазначає, що в Україні близько 3 млн споживачів газу для приготування їжі не мають лічильників. Решта вже з лічильниками.
“Обсяг споживання газу ними – близько 5%. Але за кількістю – це до 25% всіх споживачів”, – зазначає Підлісецький.
Арифметика витрат на новий етап обліку досить проста. Питання тільки в тому, а хто заплатить? Тут експерти практично одностайні в своїй думці – заплатять споживачі. Ці витрати швидше за все будуть закладені в тариф.
“Хто повірить, що власники облгазів залучать кредити на це? Або залучать грантовий чи акціонерний капітал? Вони все це вкладуть в тариф. Це стандартна система роботи”, – запевняє Олексій Оржель.
На питання, кому вигідна така розстановка речей, експерт дає однозначну відповідь – лічильники купують у тих, хто має контроль над монополією поставки і розподілу газу.
Право вибирати
Ті, хто не хоче платити за газ за нормативами, можуть придбати лічильники самостійно. Парламентарії прописали можливість компенсації вартості приладу в рахунок подальшої оплати за послуги операторам газорозподільної мережі.
“Компенсується вартість лічильника відповідно до розпорядження Кабміну. ​​Уряд повинен розробити механізм компенсації”, – додає Підлісецький.
Не виключено, що в наступному році варто очікувати чергових правок до закону про комерційний облік газу.
“Ми вважаємо, що компенсація за встановлення лічильників повинна лягти саме на розподільчі компанії”, – впевнений Лев Підлісецький. Зрозуміло, що поки розподільні і постачальні компанії належать одному власнику. Але в перспективі на ринок можуть вийти нові гравці. Тоді ця норма буде актуальною.
Поки ж, за словами представників ВРУ, вдалося досягти головного – у облгазів не буде необхідності відключати газ з нового року.
Ольга Прядко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас