Наукові відкриття 2017 року: від нової планети до редагування генів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наукові відкриття 2017 року: від нової планети до редагування генів

Світ
2970
З кожним роком світ стає трішки досконалішим. Ми розповімо вам, які найбільш значущі відкриття були зроблені в 2017 році у світі науки.
Google навчив штучний інтелект адаптуватися до складного середовища
11 липня відділ Google з штучного інтелекту DeepMind опублікував статтю, в якій розповідали, як його фахівці навчають ШІ-алгоритми адаптуватися до складного і мінливого середовища.
Штучний інтелект AlphaGo довів переважання над людьми в грі го
У травні штучний інтелект від компанії DeepMind, яка належить Google, обіграв п’ять найкращих в світі гравців у го. Вперше він виграв у людини ще в 2016 році. Го — настільна логічна гра з глибоким стратегічним змістом, що виникла в Стародавньому Китаї, за різними оцінками, від 2 до 5 тисяч років тому.
Нові технології дозволять вирощувати людські органи
Інститут регенеративної медицини Wake Forest в даний час очолює проекти з вирощування людських органів і тканин. 1 травня були зроблені досягнення в області регенеративної медицини, які можуть допомогти у відновленні ушкоджень нервів і навіть виростити цілі кінцівки і внутрішні органи.
Вчені видалили у людського ембріона поганий ген
27 липня в Портленді, штат Орегон, вчені зробили нове відкриття в темі генного редагування. Скориставшись CRISPR, вони успішно видалили у людського ембріона ген, який пов’язаний з серцевими захворюваннями.
Створено найпотужніший квантовий комп’ютер
28 липня на Міжнародній конференції з квантових технологій в Москві був презентований рекордний 51-кубітний квантовий комп’ютер, що відкриває дорогу для нових застосувань технології. Це здавалося фантастикою ще вчора — квантові комп’ютери, здатні обігнати всі існуючі пристрої. Зі своєю потужністю вони допоможуть відкрити людству нові горизонти, або обрушити всі системи безпеки, тому що зможуть зламати їх.
CRISPR відредагував гени усередині людського тіла
У червні вченим вдалося вперше застосувати технологію генного редагування CRISPR (найбільш доступну техніку редагування генів) в людському тілі. Вчені кажуть, що тепер наука отримала більш гострий і точний «скальпель» для генної хірургії. Це сталося через синтезування ферменту, що раніше не існував. Нове дослідження було спрямоване на видалення вірусу папіломи людини (ВПЛ) у 60 жінок, шляхом застосування гелю, що містить необхідне кодування ДНК для шийки матки, щоб відключити механізм росту пухлини. Це досягнення можна порівняти з «олівцями», які можуть перезаписувати окремі букви ДНК, відомі як азотисті основи.
Створено металевий водень
27 січня вперше у науці вчені створили металевий водень, застосувавши майже п’ять мільйонів атмосфер тиску до рідкого водню. У своєму металевому стані водень може діяти як справжній надпровідник, технологія зробить революцію в багатьох областях — від зберігання енергії до ракетобудування.
SpaceX повторно запустила «відпрацьовану» ракету
30 березня SpaceX успішно запустила на орбіту і посадила вже раніше використаний ракетоносій Falcon 9. Це збільшило доступність космічних запусків і заощадить більше $18 млн за кожний пуск.
Створено штучну матку
Лікарі дитячої лікарні Філадельфії зуміли зімітувати жіночу матку з використанням синтетичного пристрою для усунення смертності та хвороб передчасно народжених дітей віком до 37 тижнів. Експеримент був проведений на новонародженому ягняті і був повністю підтверджений 26 квітня 2017 року.
Виявлено найкращу планету для позаземного життя
19 квітня вчені з Європейської організації астрономічних досліджень знайшли найбільш сприятливу для життя екзопланету. LHS 1140b була виявлена в зоні населеної тьмяної зірки в 40 світлових роках від Землі.
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас