10 найуспішніших бізнесменів 2017 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 найуспішніших бізнесменів 2017 року

Світ
5047
В 2017 році найбагатші люди світу заробили рекордний в історії капітал. Цьому сприяв ряд факторів: бум фондового ринку в США, подорожчання нафти і сталий розвиток ринку нерухомості в Китаї.
Видання Forbes протягом року стежило за статками понад 2 тис. мільярдерів. У підсумку 10 бізнесменів, які заробили більше за інших, за рік наростили капітал на 204 млрд доларів порівняно з 74,7 млрд доларів в минулому році.
Очолює список Джефф Безос, який з жовтня утримує звання найбагатшої людини в світі. Його статки за рахунок стрімкого зростання акцій Amazon протягом року зросли відразу на 33,8 млрд доларів. Крім Безоса, в список потрапили ще двоє жителів США. Інші фігуранти рейтингу представляють різні країни. Серед них є індійський мільярдер Мукеш Амбані. Завдяки подорожчанню акцій конгломерату Reliance Industries він вперше за 5 років увійшов до списку топ-20 найбагатших людей на планеті.
1. Джефф Безос
  • Статки: 98,6 млрд доларів
  • Зростання за рік: +33,8 млрд доларів
Цей рік видався феєричним для Amazon і її засновника. Акції компанії за рік подорожчали на 60%. В кінці жовтня після публікації оптимістичного звіту за третій квартал цінні папери Amazon за один день злетіли на 13%.
26 жовтня Джефф Безос за кілька годин став багатшим на 7 млрд доларів і посів перше місце в списку найбагатших людей. Зараз він впевнено утримує це звання.
2. Сюй Цзяїнь
  • Статки: 36,5 млрд доларів
  • Зростання за рік: 27,4 млрд доларів
Найбагатший у світі власник нерухомості з початку року збільшив свій статок у 4 рази. Такого успіху Сюй Цзяїнь досяг за рахунок зростання акцій його компанії Evergrande Group на 400%. Приріст забезпечила публікація успішного звіту за перше півріччя виручка компанії зросла на 115%, а чистий прибуток – на 224%.
Evergrande Group належить житлова та комерційна нерухомість у більш ніж 200 китайських містах. Також Сюй Цзяїнь володіє Evergrande Health, яка спільно з американською Жіночою лікарнею Брігхем працює над поліпшенням системи охорони здоров’я в КНР.
3. Бернар Арно
  • Статки: 40,3 млрд доларів
  • Зростання за рік: +23,6 млрд доларів
Арно є одним з найвпливовіших людей у світі моди. Фінансовий успіх у 2017 році йому принесли акції Christian Dior. Після того як вони подорожчали протягом року на 52%, частка Арно оцінюється в 47 млрд доларів.
Також бізнесмен володіє акціями конгломерату-виробника товарів розкоші LVMH. Арно керує цією компанією з 1989 року. Протягом року акції LVMH, який контролює 70 елітних брендів, у тому числі Dom Perignon, Bulgari, Louis Vuitton і Tag Heuer, подорожчали на 35%.
4. Марк Цукерберг
  • Статки: 72 млрд доларів
  • Зростання за рік: +23,6 млрд доларів
Компанія Facebook у нинішньому році стабільно розвивалася. Зростання мобільної реклами забезпечило її акціям підйом майже на 60%.
Марк Цукерберг разом з дружиною Прісциллою Чан ще в кінці 2015 року заявили, що віддають 99% своїх акцій Facebook на благодійність. При цьому засновник компанії попросив випустити для нього особливі акції, які дозволяють йому і далі контролювати Facebook.
Втім, у вересні Цукерберг, який заснував Facebook в 19-річному віці, вирішив відмовитися від цієї затії. 33-річний мільярдер повідомив, що буде більш активно брати участь у благодійності, продавши протягом 1,5 року від 35 млн до 75 млн акцій Facebook.
5. Ма Хуатен
  • Статки: 44,3 млрд доларів
  • Зростання за рік: +21,8 млрд
Голова китайського технологічного холдингу Tencent в останні роки стабільно нарощує статки. Його компанії належить найпопулярніший месенджер в Китаї WeChat з аудиторією понад 960 млн користувачів.
Tencent активно інвестувала в Snapchat ще до IPO, а в листопаді вирішила купити 12% акцій материнської компанії Snap. І хоча після виходу на IPO в березні акції Snap подешевшали на 35%, для Tencent цей рік завершився успіхом: її цінні папери стали дорожче більш ніж на 100%.
6. Мукеш Амбані
  • Статки: 41,1 млрд доларів
  • Зростання за рік: +18 млрд доларів
Амбані в 2010 році зайняв 4-е місце серед найбагатших людей у світі. Але потім його справи пішли на спад, і зараз він вперше за 5 років повернувся у топ-20 найбагатших людей на планеті. Його підйом в першу чергу пов’язаний із зростанням на 65% акцій компанії Reliance Industries, яка процвітає за рахунок зростання маржинальності нафтохімічного бізнесу.
Крім того, Reliance Industries почала працювати на багатообіцяючому індійському ринку телекомунікацій. Для цього вона створила компанію Jio, що надає доступні послуги зв’язку для бізнесу. У вересні минулого року вона запустила сервіс 4G, яким зараз користуються вже 146 млн клієнтів.
7. Карлос Слім
  • Статки: 65,1 млрд доларів
  • Зростання за рік: +15,3 млрд доларів
Найбагатший мексиканець востаннє опинявся на вершині рейтингу Forbes в 2011 році. Восени минулого року його акції телекомунікаційної компанії America Movil досягли мінімуму після тривалого 13-місячного падіння.
Після цього компанія почала відновлюватися. На початку нинішнього року зміцнився мексиканський песо, а America Movil оприлюднила багатообіцяючий звіт за перший квартал. Компанія Сліма є головним постачальником бездротового зв’язку і платного телебачення в Латинській Америці. За 2017 рік її акції подорожчали на 50%. Також Карлос Слім володіє 50% акцій видання New York Times, акції якого продемонстрували найкраще зростання з 2013 року.
8. Янь Хуань
  • Статки: 22,8 млрд доларів
  • Зростання: +14,8 млрд доларів
Найбагатша жінка Азії в 2017 році завдяки бурхливому розвитку ринку нерухомості в Китаї збільшила свій стан в три рази. Янь володіє 57% китайського девелопера Country Garden Holdings, акції якого у поточному році подорожчали на 201%.
Більшу частину статків Янь Хуань успадкувала від батька Ієна Квок Кенга, засновника Country Garden Group. Ця компанія в 2007 році вийшла на Гонконгську фондову біржу. Зараз вона займається 384 проектами в різних країнах світу. З 1997 року її продажі досягли 3 млн будинків.
9. Ларрі Еллісон
  • Статки: 61 млрд доларів
  • Зростання за рік: +13,3 млрд доларів
У 1977 році Еллісон заснував виробника програмного забезпечення Oracle. Він зміг перетворити компанію на одного з найбільших гравців ринку з капіталізацією в 202 млрд доларів. Її акції продовжують зростати навіть через 40 років.
За останній рік цінні папери Oracle подорожчали на 30%. Проте нещодавно компанія зізналася, що її хмарний бізнес приніс менше виручки, ніж очікувалося спочатку. На тлі цієї новини акції подешевшали на 4%, а сам Еллісон втратив 2 млрд доларів.
10. Франсуа Піно
  • Статки: 27,3 млрд доларів
  • Зростання за рік: 12,5 млрд доларів
У листопаді невідомий покупець в Нью-Йорку заплатив рекордну суму в 450 млн доларів за одну з небагатьох, що вціліли до наших днів, картин Леонардо да Вінчі – «Спаситель світу». Торги проводив аукціонний дім Сhristie’s, яким володіє Франсуа Піно. Це один з декількох найдорожчих активів мільярдера і його сім’ї.
Сімейства Піно належить міжнародна група Kering, що володіє такими брендами, як Stella McCartney, Alexander McQueen і Saint Laurent. У нинішньому році акції компанії подорожчали на 80%, насамперед завдяки різкому зростанню продажів Gucci.
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас