Мікросупутники цілодобово стежитимуть за будь-якою точкою Землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мікросупутники цілодобово стежитимуть за будь-якою точкою Землі

Технології&Авто
575
Незважаючи на зростання державного стеження протягом півтора десятиліття, що минуло після 11 вересня, шпигунські супутники все ще не є досконалими. Максимум, на що вони здатні – робити окремі знімки поверхні Землі. Про постійний моніторинг досі не йшлося, але незабаром все зміниться.
Як повідомляє Fast Company, дві компанії, фінська і американська, готуються запустити цілі сузір’я недорогих мікросупутників, які багаторазово збільшать можливості стеження. Низька вартість дозволить використовувати їх ширшому колу клієнтів, що вселяє занепокоєння багатьом експертам. І фінська ICEYE, і американська Capella Space мають намір здійснити перші запуски в наступному році. Обидві компанії покладаються на технологію радара з синтезованою апертурою (РСА), яка дозволяє дешево сканувати поверхню Землі незалежно від освітлення і хмарного покриву. Супутники з РСА існують і сьогодні, але зазвичай це громіздкі пристрої.
Capella і ICEYE має намір встановити РСА на недорогі у виробництві і запуску мікросупутники в формі куба з гранню довжиною близько півметра («найменші» РСА-супутники, вироблені досі, в 100 разів більші). Це дозволить всім бажаючим отримати ціле сузір’я супутників, що регулярно скануватимуть будь-яку точку на Землі, і значно знизить ціну орбітальних знімків з високою роздільною здатністю. Перший запуск у ICEYE відбудеться в січні 2018 року, а у Capella – в червні.
Згідно з поточними розрахунками ICEYE, 18 супутників забезпечать оновлення зображення раз на дві години. Capella планує запустити як мінімум 36 пристроїв, які дозволять раз на годину спостерігати за будь-якою точкою планети. Представник Capella вважає, що потік супутникових знімків стане вирішальним фактором для багатьох галузей економіки. Уже сьогодні дані з супутників використовуються в бізнес-аналітиці при оцінці роботи портів, наповненості нафтових резервуарів і кількості автомобілів на стоянках торгових центрів. Однак поки ці дані уривчасті, адже їх збір здійснюється не частіше одного разу на добу і залежить від хмарності і освітленості.
Військові особливо зацікавлені в новій технології. Пентагон фінансово підтримує обидві компанії, але ні в Capella, ні в ICEYE не стали коментувати можливі урядові контракти. Однак немає жодних сумнівів, що держави по всьому світу зацікавляться новою технологією. Постійний моніторинг поверхні планети дозволить побачити нарощення військ противника, міграцію біженців та наслідки повеней. У поєднанні з комп’ютерним аналізом супутникових знімків можна буде робити точні прогнози, передбачаючи неминучі події. Цілодобовий моніторинг всієї поверхні Землі стане реальним вже в найближчі п’ять-десять років. Однак постійне стеження за окремою людиною залишиться фантастикою навіть з новими супутниками.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас