Мозок несвідомо ділить обличчя перехожих на друзів і ворогів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мозок несвідомо ділить обличчя перехожих на друзів і ворогів

Технології&Авто
1262
Коли людина йде вулицею, її мозок підсвідомо відзначає певні обличчя і ігнорує інші. Фахівці Єврейського університету в Єрусалимі встановили, що свідомість ділить людей на дві групи: тих, від кого виходить загроза, і тих, хто викликає довіру.
Ран Хассіна і його дослідницька команда провели шість експериментів з 174 учасниками, в ході яких їм показували набори зображень, що швидко змінюють одне одного, і просили натискати кнопку комп’ютера щоразу, коли вони бачать знайоме обличчя. Під шквалом картинок, що швидко змінюються, мозку потрібно кілька секунд, щоб зрозуміти, що він бачить обличчя і «передати» зображення на обробку. Дослідники звернули увагу, що швидше за все людина розпізнавала ті обличчя, які асоціювалися з владою і силою.
Перед мозком стояло гігантське завдання: визначити, які стимули «заслуговують на увагу, а які ні, пояснює Хассіна. Ментальний алгоритм, який розробили дослідники, вказує на пріоритет влади та потенційну загрозу.
Робота ізраїльських фахівців, опублікована в журналі Nature Human Behavior, допоможе краще зрозуміти аутизм, пост-травматичний розлад та інші захворювання. Можна буде навчити і розучити людей сприймати певні риси як загрозливі або як соціально значущі, пише EurekAlert.
«Дослідження дозволяє заглянути в несвідомі процеси, які керують нашою свідомістю, — говорить він. — Ці процеси динамічні і часто грунтуються на особистих мотиваціях. Гіпотетично, якщо ви шукаєте собі пару, ваш мозок буде „бачити“ людей інакше, ніж коли у вас вже є стосунки. Несвідомо він буде збільшувати пріоритет облич потенційних партнерів і фільтрувати інші обличчя. Те саме може бути вірно і для інших мотивацій, наприклад, прагнення до безпеки. Очі можуть обирати певні „загрозливі“ обличчя в натовпі, щоб уникати їх».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас