В Естонії заявили, що місцева криптовалюта не конкурент євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Естонії заявили, що місцева криптовалюта не конкурент євро

Світ
397
Естонія могла б стати першою європейською країною, яка запровадить державну криптовалюту. За словами глави програми електронного громадянства, його власники зможуть підтверджувати есткойнами свою особу, а також оплачувати ними деякі товари та послуги. Також країна збирається проводити ICO на державній платформі. Однак центробанк Естонії і ЄЦБ ідею поки не підтримали.
Керуючий директор програми електронного громадянства Естонії Каспар Корюс опублікував в Medium план розробки державної криптовалюти – есткойна, а також описав систему проведення ICO під егідою держави. Як зазначає Reuters, ініціатива йде від управління електронного громадянства, а не від уряду Естонії. Центробанк країни в обговоренні проекту також не брав участі.
Згідно з планом Корюса, есткойн стане валютою для 27 000 власників електронного громадянства Естонії. Програма e-residency діє в країні з 2014 року і дозволяє громадянам інших країн відкривати в Естонії бізнес і рахунки в банках, а також вести віддалене управління справами. За це віртуальний резидент вносить щомісячну плату і оплачує послуги юристів і бухгалтерів. До 2025 року Естонія планує збільшити кількість цифрових громадян до 10 млн.
Запуск криптовалюти для електронних резидентів повинен збільшити приплив інвестицій в країну, вважає Каспар Корюс. Навіть без есткойна програма віртуального громадянства принесла Естонії €14,4 млн.
За допомогою криптовалюти віртуальні громадяни зможуть отримувати бонуси, підтверджувати свою особу, а також розплачуватися есткойнами так само, як і євро. «Всі три моделі життєздатні, і їх можна втілити, не викликаючи занепокоєння в ЄЦБ», – пише Корюс. Раніше ЄЦБ розкритикував ініціативу Естонії. За словами регулятора, жодна з країн ЄС не має права вводити власну валюту, в тому числі і цифрову.
Корюс підкреслює, що есткойн не конкуруватиме з євро, бо формально буде вважатися токеном, а не грошовою одиницею. Однак третій сценарій застосування криптовалюти якраз передбачає використання есткойна в якості альтернативи євро. В такому випадку криптовалюта буде прив’язана до курсу євро, а банки будуть зобов’язані приймати її як рівну валюту.
У своїй публікації Корюс також торкнувся проблеми проведення ICO. На його думку, первинне розміщення монет стало надто популярною практикою, яка не завжди проводиться законно. Тому Естонія не планує залучати якомога більше ICO-інвесторів. Замість цього країна дозволить відібраним компаніям використовувати для торгів токенами платформу системи електронного громадянства. Також Естонія готова взяти участь в підготовці нових законопроектів на рівні ЄС. Корюс зауважив, що після заяви про запуск есткойна кількість заявок на електронне громадянство зросла, і причиною цьому послужила саме можливість проводити ICO.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас