Генна терапія стане доступною не раніше, ніж через 25 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генна терапія стане доступною не раніше, ніж через 25 років

Світ
1219
Медики щотижня публікують дослідження, в яких представляють отримані за допомогою генної інженерії ліки від раку, діабету і чи не всіх вроджених захворювань. Однак, на думку колумніста Guardian Робіна Маккі, вчені занадто часто вдаються до сенсаційних заяв. Більшість відкриттів — це лише перші кроки в багаторічній історії проб і помилок, особливо якщо це стосується генного редагування. Тому чекати перших революційних препаратів варто не раніше, ніж через чверть століття.
Наукові статті з медицини все частіше стали зловживати словом «ліки», пише у своїй колонці редактор відділу науки і технології Guardian Робін Маккі. Він зазначає, що зазвичай медики обережні у своїх висловлюваннях, але останнім часом ця акуратність в термінах зникла.
Маккі наводить як приклад нещодавнє відкриття британських медиків, яке дозволило збільшити згортання крові у 85% пацієнтів з гемофілією. Всесвітня федерація гемофілії зазначила, що нова методика «відкриває шлях до розробки ліків від хвороби, на яку страждає 400 000 осіб по всьому світу. Інший приклад — відкриття вчених з Університетського коледжу Лондона, яке дозволило придушити формування білків, характерних для хвороби Гентінгтона. Експерти визнали технологію «величезними кроком вперед».
Маккі підкреслює, що обидва відкриття не можна прирівнювати до створення справжніх ліків. Розробки медиків лише вказують на можливі методи лікування, які будуть розроблені в майбутньому.
Аналітик вважає, що чималу роль в сенсаційності обох методів зіграло застосування генної терапії. Молекулярні біологи відкрили спосіб редагування ДНК 25 років тому, і вже тоді йшлося про швидке позбавлення від сотень важких захворювань, включаючи рак, гемофілію та хворобу Альцгеймера, але нічого з цього поки що не сталося.
Генна терапія виявилася не такою безпечною, як сподівалися вчені. В ході клінічних випробувань деякі пацієнти вмирали, а деякі мали важкі побічні ефекти. «За останні пару десятків років репутація генної терапії змінилася. Тепер це не панацея від усіх хвороб, а метод, який люди побоялися б застосовувати навіть для лікування собаки», — цитує Маккі одного з піонерів методу генної терапії професора Еріка Елтона.
Генетики постійно говорять, що будь-яка хвороба — це комплекс процесів, що відбуваються в організмі. І завдання вчених — відстежити шлях від процесу до симптомів. Зазвичай на це йдуть довгі роки. Бо на те, щоб зрозуміти, який ген провокує хворобу Гентінгтона, пішло близько 25 років.
Незважаючи на сотні перешкод і труднощів, науковці продовжують досліджувати метод генної терапії. З’являються перші перспективні результати, і Маккі визнає їх значимість. Однак ЗМІ, на думку колумніста, не зацікавлені в історіях численних провалів, помилок і повторень. Звідси сміливі заяви і надмірно оптимістичні прогнози. Приміром, багато хто прогнозує, що генна терапія набуде широкого поширення через 5 років. Маккі впевнений, що доведеться почекати на 20 років більше.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас