«Кільком маргіналам вдалося створити технологію, яка міняє світ» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Кільком маргіналам вдалося створити технологію, яка міняє світ»

Світ
2043
Колумніст Bloomberg Макс Шафкін визнає, що 2017 рік був непростим для технологічної спільноти, але є надія, що в наступному році ситуація зміниться. Шафкін відібрав 7 причин відчувати оптимізм з приводу найближчого майбутнього.
1. Підвищиться швидкість мобільного інтернету
Часи, коли користувач отримував колосальні рахунки за випадково скачаний додаток, минули, але швидкість і вартість мобільного інтернету як і раніше залишаються проблемою в багатьох країнах. Шафкін передбачає, що в наступному році стандарт 5G радикально змінить ситуацію — якість мобільного інтернету покращиться, а швидкість передачі даних збільшиться в 100 разів. Турбуватися про витрачені гігабайти більше не доведеться. Більш того, 5G може вивести на ринок нових гравців, які складуть конкуренцію операторам-монополістам. Процес піде на користь всім — до 2035 року технологія 5G принесе світовій економіці $3,2 трлн і створить 22 млн робочих місць.
2. Пристрої порозумнішають
Завдяки 5G швидкі обчислювальні системи стануть більш доступними. Всі операції будуть проходити віддалено, а швидкість інтернету дозволить передавати великі обсяги даних на будь-які відстані. Так, зображення з камер робомобілів будуть оброблятися без затримок, а медичні цифрові пристрої нарешті отримають широке застосування. Складні алгоритми машинного навчання можна буде впроваджувати навіть у найпростіші пристрої, вважає Шафкін. Як наслідок, гаджети стануть більш розумними і безпечними.
3. Акумулятори будуть всюди
Нові технології на виробництві вже дозволили зробити батареї більш дешевими і при цьому більш ефективними. Колумніст наводить як приклад голову Tesla Ілона Маска, який пообіцяв за 100 днів побудувати в Австралії потужну батарею на 100 МВт — і вклався в терміни. Слідом за Tesla на ринок виходять інші компанії, які також розробляють великі системи зберігання енергії. Так, обійти рекорд Маска планує Hyundai, яка збирається побудувати в Південній Кореї літій-іонну батарею потужністю 150 МВт.
4. Починаються нові космічні перегони
У минулу п’ятницю приватна аерокосмічна компанія SpaceX здійснила черговий прорив. Вперше їй вдалося одночасно відправити в космос космічний корабель Dragon і ракети Falcon 9, що вже літали. У перспективі такі запуски дозволять рекордно знизити вартість космічних місій. Очікується, що вже в січні SpaceX випробує багаторазову ракету-важковаговик Falcon Heavy, яка відкриє нові можливості для вивчення космосу. Над космічними проектами працюють і інші приватні компанії. Planet Labs обіцяє скоротити вартість запуску супутників, а Blue Origin обіцяє зробити туристичні поїздки на орбіту дорогою, але цілком реальною розвагою.
5. Предмети дешевшають
Ефект масштабу виробництва призвів до здешевлення багатьох технологій. Чималу роль у цьому зіграв онлайн-рітейлер Amazon, який дає рівний доступ до торгового майданчику як великим компаніям, так і дрібним стартапам. Приміром, маловідомий виробник IoT-камер Wyze Labs може продавати свої пристрої всього за $26 з урахуванням доставки, тоді як схожий продукт від відомої компанії Nest коштує $200. Назва бренду в умовах Amazon-економіки вже не має великого значення. Люди все менше реагують на маркетингові ходи великих корпорацій і вже не прагнуть купувати товари тільки у перевірених компаній. Простіше знайти продукт дешевше і ретельно вивчити відгуки.
6.Біткойн!
Шафкін пропонує на час забути про швидкий заробіток на криптовалюті і неспроможність біткойна як валюти. “Важливо, що біткойн-манія в принципі трапилася. Колумніст вважає дивним той факт, що біткойн набув популярності в часи, коли невелика група корпорацій на чолі з мільярдерами-засновниками контролює весь технологічний ринок.
7. З’являються нові медіа
Google і Facebook, на думку Шафкіна, заробили величезні гроші на інтернет-рекламі, але при цьому не навчилися грамотно управляти своєю рекламною владою. На щастя, на ринку з’являються менші компанії, які розважають людей, але не несуть великих ризиків. Так, популярна платформа Snapchat хоч і впала в ціні, але зате уникнула проблеми фальшивих новин. Інший приклад — сервіс Patreon, який дозволяє заробляти своєю творчістю, або додаток HQ Trivia з тестами на ерудицію.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас